Θέμα χρόνου θεωρείται η ανάκληση του κατ’ οίκον περιορισμού της Σίλβια Παντσέρι και Μαρία Ντολόρες Κολλεόνι για το σκάνδαλο Qatargate, κόρης και συζύγου του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Ads

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος Άντζελο Ντε Ρίσο, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκολα Κίλλο υπερασπίζονται τις δύο γυναίκες, μόλις αφεθούν ελεύθερες «θα τις συνοδεύσουμε στο Βέλγιο» προκειμένου να να εξεταστούν από τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση, Μισέλ Κλεζ.

Οι δύο γυναίκες βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία, μετά τη σύλληψή τους στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ φέρονταν να γνώριζαν για τις φερόμενες παράνομες δραστηριότητες του πρώην ευρωβουλευτή με το Κατάρ και το Μαρόκο. Η άρση του μέτρου αυτού και η απελευθέρωσή τους θεωρείται συνέπεια της απόφασης των βελγικών εισαγγελικών αρχών να αποσύρουν το αίτημα έκδοσης της Παντσέρι και της Κολεόνι στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αυτό σημαίνει ότι ο Αντόνιο Παντσέρι αποκάλυψε, στις ανακρίσεις του, επαρκή στοιχεία και ότι ο ρόλος των δύο γυναικών στην όλη υπόθεση του Qatargate, έπαψε να θεωρείται κύριας σημασίας. 

Ads

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παντσέρι έκλεισε συμφωνία με τον Βέλγο εισαγγελέα, αναγνωρίζοντας ότι «συμμετείχε σε πράξεις διαφθοράς». Υποσχέθηκε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του και την κατάσχεση 1 εκατ. ευρώ, 600.000 ευρώ από τα οποία βρέθηκαν από τους ερευνητές στο σπίτι του στις Βρυξέλλες.