Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο που είχε ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι στο σκάνδαλο QatarGate και στο πώς διοργάνωσε την επίσκεψη και εμφάνιση του Καταριανού υπουργού Εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο, προχωρά η βελγική Le Soir.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Παντσέρι, που φέρεται ως ο “εγκέφαλος” του σκανδάλου,  λειτουργούσε με απώτερο στόχο να πειστούν τα μέλη της Επιτροπής ότι υπήρχε ήδη βελτίωση στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι οι «σκιές» του παρελθόντος δεν θα επηρέαζαν σε τίποτα τη διεξαγωγή του Μουντιάλ.

Όπως γράφει η Le Soir, στην αίθουσα της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν παρόντες μερικοί από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης «QatarGate»: Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι (πρώην βοηθός του Αντώνιο Παντσέτρι και σύντροφος της Εύας Καϊλή), Ο Μαρκ Ταραμπέλα (Σοσιαλδημοκράτες), ο Αντρέα Κοζολίνο (Σοσιαλδημοκράτες) και η Μαρία Αρένα (Σοσιαλδημοκράτες). Ο Παντσέτρι συμμετέχει επίσης στη συνάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Soir.

Από τις 3 Οκτωβρίου, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ειδοποίησαν τους ανακριτές: ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντώνιο Παντσέρι συζήτησαν για μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου με τους «δικούς τους ανθρώπους» και το ραντεβού πραγματοποιήθηκε.

Ads

Την προηγούμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher’s, ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise. Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες Mercedes, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Al-Marri και του Boudjellal B.

Σύμφωνα με την Le Soir, τις μέρες που πέρασαν στις Βρυξέλλες, πολλαπλασίασαν τις συναντήσεις τους, ιδίως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και με τις ευρωβουλευτές Μαρί Αρένα και Χάνα Νιούμαν, οι οποίες αντίστοιχα προεδρεύουν της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την καθορισμένη ημέρα και ώρα Παντζέρι και Τζόρτζι  έφτασαν κοντά στο Steigenberger Wiltcher’s. Δεν γνωρίζουν φυσικά ότι οι ανακριτές τους παρακολουθούν, όπως και οι κάμερες του ξενοδοχείου.

Στο λόμπι, τους συνοδεύει γρήγορα ένα μέλος της αποστολής του Κατάρ που τους καλεί να τους ακολουθήσουν προς τα ασανσέρ, προς τη σουίτα 412. Μαζί τους και ένας άντρας που κουβαλούσε μια βαλίτσα.

Στην κρεβατοκάμαρα δεν υπήρχαν κάμερες καθώς απαιτείται διακριτικότητα. Αλλά κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ο Τζόρτζι είπε ότι «ο Παντσέρι συναντήθηκε (σ.σ. με τα μέλη της αποστολής του Κατάρ) για να τους εξηγήσει πώς πρέπει να τοποθετηθούν».

Έπειτα πρότεινε να συναντηθούν και να οργανώσουν μια ακρόαση στο ΕΚ στις 14 Νοεμβρίου. Στόχος ήταν να προετοιμαστεί ο υπουργός για αυτήν την ομιλία

«Με τον όρο “προετοιμασία”, εννοώ να του εξηγήσω την ευρωπαϊκή άποψη και να τον συμβουλεύσω πώς να αντιδράσει» είπε.

Ο Τζόρτζι βρισκόταν εκεί «για να κάνει τη μετάφραση», όπως είπε στους ανακριτές, αφού ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής δεν μιλάει αγγλικά.

Η συνάντηση διήρκησε μιάμιση ώρα. Έπειτα, ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι έφυγαν από την πολυτελή σουίτα με – σύμφωνα με τους ανακριτές – με μια πιο φουσκωμένη τσάντα από ό,τι κατά την άφιξή τους.

Η ομιλία που γράφτηκε από τον Παντσέρι

Στις 14 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Ali ben Samikh Al-Marri φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να μιλήσει μπροστά σε περίπου 200 άτομα.

Για σχεδόν δύο ώρες, αναλύθηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με τον υπουργό του Κατάρ και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Human Rights Watch και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένου του τότε Γενικού Γραμματέα Λούκα Βισεντίνι.

Ο Ali ben Samikh Al-Marri ξεδιπλώνει την άποψή του, με τα επιχειρήματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά: άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις, συνεχής διάλογος, οι κατηγορίες προέρχονται από τους αντιπάλους του Κατάρ.

Στημένες ερωτήσεις; 

Με βάση το δημοσίευμα, στη συνέχεια, ο Al-Marri απάντησε στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.  Σύμφωνα με τον Τζόρτζι, ο πρώην Ευρωπαίος αξιωματούχος χρησιμοποίησε τις επαφές του με πρώην συναδέλφους του.

«Σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να προετοιμαστούν ερωτήσεις εκ των προτέρων, προκειμένου να οδηγήσει τον υπουργό του Κατάρ σε έναν βατό δρόμο» ανέφερε ο Τζόρτζι.

Οι δύο άνδρες ξανά μιλούν τηλεφωνικά και παρακολουθούνται από τους ανακριτές. Ο Τζόρτζι ρωτά τον Παντσέρι αν ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα, που δεν ήταν προγραμματισμένο να κάνει ερωτήσεις, πρέπει να παρέμβει.

Έτσι, προτείνει στον Βέλγο ευρωβουλευτή να πει ήρεμα: «Δεν είδα αυτό το ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στη Ρωσία».

«Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος γιατί δεν είχα προγραμματίσει να μιλήσω», ανέφερε ο Ταραμπέλα.

«Αλλά ακούγοντας τους συναδέλφους, μου έρχεται μια σκέψη» τόνισε αρχικά και έπειτα στάθηκε στην υποκρισία των συναδέλφων του απέναντι στη Ρωσία και το Κατάρ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Le Soir, η πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Μαρία Αρένα υποστήριξε ότι «αυτή η ακρόαση ήταν διαφανής και άβολη άσκηση για τις αρχές του Κατάρ, παρουσία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επικριτικών κοινοβουλευτικών συναδέλφων».

«Και έτσι», καταλήγει, «προσωπικά έμεινα πολύ ικανοποιημένη με αυτή την ακρόαση, η οποία είχε την αξία να δώσει σε όλους την ευκαιρία να εκφραστούν».

Ικανοποιημένος ήταν το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου και ο Παντσέρι. Η μόνη του ανησυχία, σύμφωνα με τη Le Soir, ήταν ότι ο Ταραμπέλα είχε συζητήσει με τη Minky Worden, Διευθύντρια Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.