Η αιματηρή επίθεση στην Σουρούτς με θύματα κυρίως Κούρδους, που έφερε τη σφραγίδα των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους, αναζωπύρωσε την ένταση στη νότια Τουρκία, στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, όπου μαίνεται ο πόλεμος των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ κυρίως με το Ισλαμικό Κράτος. Την Πέμπτη ο τουρκικός στρατός ενεπλάκη για πρώτη φορά σε ένοπλη σύγκρουση με τους τζιχαντιστές.

Ads

Νωρίτερα Τούρκος υπαξιωματικός σκοτώθηκε από πυρά προερχόμενα από το συριακό έδαφος, όταν ομάδα τζιχαντιστών επιτέθηκε σε συνοριακό στρατιωτικό φυλάκιο στην επαρχία Κιλίς, στα σύνορα με την Συρία. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά και ακολούθησε βομβαρδισμός θέσεων των τζιχαντιστών από χερσαίες δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκε ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και χτυπήθηκαν τρία οχήματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

image

Στην Άγκυρα συνεδρίασε εκτάκτως το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ είχαν προηγηθεί συναντήσεις με την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Πληροφορίες αναφέρουν πως η τουκική κυβέρνηση ενδέχεται να ανοίξει τη βάση του Ινστιρλίκ στην αμερικανική αεροπορία, που συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Οι αρχές της Τουρκίας θα λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας σε συνέχεια των επιθέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) και των Κούρδων μαχητών, ανέφερε σε ανακοίνωση του το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ads

Η αναζωπύρωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας έρχεται μετά την επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστή στο Σουρούτς, όπου σκοτώθηκαν συνολικά 32 άτομα και ακόμη 100 τραυματίστηκαν. Ως αντίποινα μαχητές του PKK επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στο Τσεϊλάνπιναρ σκοτώνοντας δύο Τούρκους αστυνομικούς. Η άποψη που κυριαρχή στους Κούρδους, αλλά και στην τουρκική αντιπολίτευση και σε πολλές ξένες πρωτεύουσες είναι πως η τουρκική ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, έκλεισε τα μάτια, ακόμη και ότι ενθάρρυνε τις δράσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος. Για την επίθεση κατά των δύο αστυνομικών το PKK ανέφερε πως «συνεργάζονταν με τις συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους».

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν υπήρξε ένας από τους πιο φανατικούς πολέμιους του Μπάσαρ Αλ Άσαντ τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται πως την Πέμπτη βασικός αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Milliyet απολύθηκε για μήνυμά του στο twitter με το οποίο επέρριπτε ευθύνες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία. Ο Καντρί Γκιουρσέλ έγραψε στο Twitter: «Είναι ντροπή ξένοι αξιωματούχοι να τηλεφωνούν στο πρόσωπο που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία για να του υποβάλουν συλλυπητήρια μετά την επίθεση του Σουρούτς». Η τουρκική αντιπολίτευση και πολλές ξένες πρωτεύουσες κατηγορούν την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 στην Άγκυρα, ότι έκλεισε τα μάτια, ακόμη και ότι ενθάρρυνε τις δραστηριότητες τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Τον Μάιο, ο Ερντογάν είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της εφημερίδας Cumhuriyet που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και είχε δημοσιεύσει τις φωτογραφίες από την αναχαίτιση, τον Ιανουάριο του 2014, μιας αυτοκινητοπομπής η οποία μετέφερε όπλα με προορισμό της Συρία τα οποία ανήκαν στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT). Ο διευθυντής της εφημερίδας, ο Τσαν Ντιντάρ, βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριά ποινή φυλάκισης.