Την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας διαδέχεται πλέον και επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον. Η λίστα των προβλημάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι μακρά. Η πλειοψηφία όμως που διαθέτει είναι οριακή.

Ads

Με 93.000 ψήφους ηλικιωμένων μελών του Συντηρητικού Κόμματος, εξελέγη ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των βουλευτών που θα αναλάβουν τα σημαντικότερα υπουργεία.

Όπως αναφέρει και η Deutsche Welle, με δεδομένη την παραίτηση τεσσάρων εν ενεργεία υπουργών, με προεξάρχοντα τον Φίλιπ Χάμοντ, υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι λένε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον Μπ. Τζόνσον, η επιλογή των αντικαταστατών τους θα είναι το πρώτο τεστ των προθέσεων του νέου πρωθυπουργού ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του από το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι τρεις «καυτές πατάτες»:

Brexit: Η μεγαλύτερη πρόκληση για την μακροημέρευση του νέου πρωθυπουργού. Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης από την 31η Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχωρήσει στο θέμα του backstop, της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία. Εναντίον του έχει τον χρόνο, μόλις 12 εβδομάδες για να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία, κάτι αδύνατον με την άτεγκτη  στάση που τηρούν στο θέμα του backstop, οι Βρυξέλλες. Μια άτακτη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρείται βέβαιο πως θα μπλοκαριστεί στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία της Κυβέρνησης έχει υποχωρήσει στους δύο βουλευτές. Παράλληλα, περίπου 12 συντηρητικοί βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσουν την Κυβέρνηση σε περίπτωση μη συμφωνίας. Δεν πρέπει, επίσης, να υποτιμηθεί το ενδεχόμενο να θέσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν θεμα εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Με δεδομένη την εύθραυστη πλειοψηφία των δύο βουλευτών, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως ο Τζόνσον ενδέχεται να είναι ο πρωθυπουργός των ολίγων μηνών. Εφιάλτης του είναι το δίλημμα: εκλογές ή νέο δημοψήφισμα.

Ads

Η κρίση του Ιράν: Ο Τζόνσον, παρέμεινε σιωπηλός στην διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με το Ιράν. Το θέμα το χειρίστηκε ο αντίπαλός του υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ. Με την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα πρέπει να πάρει σαφή θέση. Σε όλη την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας απέφευγε τις ευθύνες, ενώ η δίχρονη θητεία του στο Φόρειν Όφις ήταν γεμάτη με γκάφες που εξέθεσαν, διεθνώς την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Οικονομικές παροχές: Τις έξι εβδομάδες της εσωκομματικής προεκλογικής καμπάνιας, ο Μπόρις Τζόνσον, υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας των ευπόρων και άπλετο χρήμα για την άμυνα και την ασφάλεια. Την επομένη ημέρα ως πρωθυπουργός, θα πρέπει να αναζητήσει πηγή χρηματοδότησης για τις εξαγγελίες του. Τα 40 δις των υποχρεώσεών του προς τις Βρυξέλλες που επανειλημμένα επικαλέστηκε είναι μόνο στη φαντασία του. Πρόκειται για δεσμεύσεις της Μ. Βρετανίας που αν δεν τηρηθούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει κάθε δικαίωμα προσφυγής σε Διεθνή Δικαστήρια. Οι δύο επιλογές που μένουν στον κ. Τζόνσον είναι είτε να κόψει κονδύλια από άλλους ζωτικούς τομείς της οικονομίας  ή να δανειστεί.

Το βιογραφικό του νέου ηγέτη

19 Ιουνίου 1964: Γεννιέται στη Νέα Υόρκη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σπουδάζει στο σχολείο της ελίτ Ίτον, στη συνέχεια στο περίφημο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

1987-1988: Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Times. Απολύεται επειδή κατασκεύασε κάποιες δηλώσεις.

1989-1994: Ανταποκριτής της Daily Telegraph στις Βρυξέλλες. Από το 1999 έως το 2005, αρχισυντάκτης του περιοδικού Spectator.

Ιούνιος 2001: Εκλέγεται βουλευτής των Συντηρητικών. Επανεκλέγεται το 2005.

Μάιος 2008: Εκλέγεται δήμαρχος του Λονδίνου νικώντας τον απερχόμενο δήμαρχο των Εργατικών Κέβιν Λίβινγκστον. Επανεκλέγεται για τετραετή θητεία το 2012, χρονιά κατά την οποία η πρωτεύουσα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μάιος 2015: Επιστρέφει στη Βουλή ως βουλευτής. Επανεκλέγεται το 2017.

21 Φεβρουαρίου 2016: Δεσμεύεται για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) κόντρα στον Συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

30 Ιουνίου 2016: Αποσύρεται από την κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον μετά την ψήφο των πολιτών υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

13 Ιουλίου 2016: Διορίζεται υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Διαφωνώντας με την πρωθυπουργό για τον τρόπο επίτευξης του Brexit, παραιτείται στις 9 Ιουλίου 2018.

23 Ιουλίου 2019: Εκλέγεται επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος. Συγκεντρώνει το 66% των περίπου 159.000 ψήφων των μελών του κόμματος έναντι 34% του Τζέρεμι Χαντ. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αναμένεται να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αύριο Τετάρτη.

Mία διαδρομή καθόλου συμβατική

Τα ανέκδοτα που συνόδευσαν την διαδρομή του επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, 55 ετών, τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν εμπόδισαν καθόλου την ανέλιξή του μέχρι την Ντάουνινγκ Στριτ.

Διπλωματική γκάφα

Ο Μπόρις Τζόνσον, έχει τεθεί επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μόλις πριν από έναν χρόνο όταν, στο τέλος του 2017, διαπράττει διπλωματική γκάφα στην υπόθεση της Ναζαντίν Ζαγάρι-Ράτκλιφ, της ιρανο-βρετανίδας που κρατείται στο Ιράν κατηγορούμενη ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του ισλαμικού καθεστώτος.

Ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Ναζαντίν Ζαγάρι-Ράτκλιφ εκπαίδευε δημοσιογράφους την στιγμή της σύλληψής της τον Απρίλιο 2016, τροφοδοτώντας τις κατηγορίες του καθεστώτος της Τεχεράνης, την ώρα που η οικογένειά της επέμενε ότι βρισκόταν σε διακοπές.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανασκευάζει τελικά τις δηλώσεις του. Ομως δεν γλιτώνει τις προτροπές για παραίτηση.

Η μασκότ του δημοψηφίσματος

Το σλόγκαν είναι γραμμένο με μεγάλα γράμματα στο λεωφορείο με το οποίο αλωνίζει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016: «Στέλνουμε 350 εκατομμύρια λίρες κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, καλύτερα ας χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ μας», το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πρόκειται για έναν «λογικό» υπολογισμό, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιμένει ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωη θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει τον έλεγχο του χρημάτων του. Μόνο που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κονδύλι του Λονδίνου προς τις Βρυξέλλες ανέρχεται σε 135 εκατομμύρια λίρες εβδομαδιαίως, ανάμεσα στο 2010 και το 2014, 2,5 φορές λιγότερο από όσο ισχυρίζεται ο BoJo.

Ο λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, τενόρος του Brexit, θα αναφερθεί μιλώντας για το ζήτημα σε «σφάλμα της εκστρατείας».

Οι αριθμητικοί υπολογισμοί θα στοιχίσουν στον Μπόρις Τζόνσον δίωξη για ψευδή δήλωση, αλλά τελικά θα υπερισχύσει το επιχείρημα της υπεράσπισής του ότι επρόκειτο για δίωξη για «πολιτικούς λόγους».

Το τρύπιο πανέρι της ανθισμένης γέφυρας του Τάμεση

Η ιδέα ήταν ελκυστική: κατασκευή μίας γέφυρας-κήπου στον Τάμεση, 366 μέτρα γεμάτα δένδρα και λουλούδια. Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται το 2014 από την θέση του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας «μία όαση ηρεμίας» στη καρδιά του Λονδίνου.

Όμως, η χρηματοδότηση του έργου το οδηγεί στον θάνατο. Αρχικά παρουσιάσθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον ως «δώρο» προς τους Λονδρέζους που επρόκειτο να κατασκευασθεί με την βοήθεια ιδιωτικών πόρων. Το σχέδιο κόστισε τελικά δεκάδες εκατομμύρια λίρες στου ςβρετανούς φορολογούμενους. Ο διάδοχός του, ο Σαντίκ Καν, υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου.

Σεξ, ψέματα και πολιτική

«Χαζομάρες», απαντά ο Μπόρις Τζόνσον το 2004 όταν τον ρωτούν για μία εξωσυζυγική σχέση με την Πετρονέλα Γουάιατ, δημοσιογράφο του Spectator, όταν εκείνος είναι διευθυντής του περιοδικού.

Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων μικρών παιδιών, ο Μπόρις Τζόνσον είναι εκείνη την εποχή μία από τις μεγάλες ελπίδες των Τόρις.

Αλλοίμονο! Η μητέρα της Πετρονέλα, η λαίδη Γουάιατ, αποκαλύπτει ότι η κόρη της έμεινε έγκυος και αναγκάσθηκε να κάνει άμβλωση. Συλληφθείς ψευδόμενος, ο Μπόρις Τζόνσον απομπέπεται από την ηγεσία των Τόρις.

«Οι μέρες του στην πολιτική δεν είναι τελειωμένες», θα πει ένας εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος.

Η παραπομπή που δεν υπήρχε

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Colin Lucas, ο βασιλιάς Εδουάρδος ΙΙ «έζησε ακόλαστο βίο μαζί με τον νεαρό προστατευόμενο του Πιρς Γκάβεστον», σε ένα ανάκτορο κτισμένο το 1325.

Αυτή η παραπομπή, η οποία δημοσιεύθηκε το 1988 σε άρθρο που υπογράφεται από τον Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν πρωτάρης δημοσιογράφος στους Times παρουσιάζει δύο προβλήματα:

1/ Ο Γκάβεστον εκτελέσθηκε το 1312. Δύσκολο να βρεθεί σε ένα ανάκτορο που κτίσθηκε 13 χρόνια αργότερα.

2/ Ο καθηγητής Λούκας δεν έχει διατυπώσει ποτέ αυτήν την φράση.

Οι Times απολύουν τον Μπόρις Τζόνσον για την επινόηση της παραπομπής και για το ότι το αρνήθηκε.

Ομως ο BoJo, ατάραχος, προσλαμβάνεται από την Τelegraph και βρίσκεται ανταποκριτής στις Βρυξέλλες. Εκεί ανάμεσα σε τερατολογίες και χωρατά, εξασφαλίζει την κάλυψη της δραστηριότητας των ευρωπαϊκών θεσμών ενδιαφερόμενος για θέματα όπως το μέγεθος του λουκάνικων ή οι τουαλέτες της Κομισιόν.