Yπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχώρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία ψήφισε το κοινοβούλιο της Κριμαίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA που δημοσιεύει και το κείμενο της σχετικής απόφασης. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου για τους πολίτες της Κριμαίας. «Αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα» υποστηρίζουν Κίεβο, ΗΠΑ και ΕΕ. Και ενώ η Κριμαία οδεύει προς ανεξαρτησία η ένταση συνεχίζεται και στην φιλορωσική ανατολική Ουκρανία. Συγκρούσεις και φιλορωσικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν στον Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο. Μάλιστα στο Ντόνετσκ στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη ο «πόλεμος της σημαίας». Η ρωσική αντικαθιστά την Ουκρανική και το αντίστροφο. Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν ΗΠΑ και ΕΕ. Αναμένεται η απάντηση του Κρεμλίνου. 

Ads

 
Στη σχετική απόφαση της κριμαϊκής Βουλής αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε «η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα συνιστώσας δημοκρατίας εντός της Ρωσίας». Η Κριμαία έχει περάσει ντε φάκτο στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα. Η Βουλή της Κριμαίας αποφάσισε επίσης πως όλα τα τοπικά υπουργεία και υπηρεσίες πλέον δεν θα λογοδοτούν στο Κίεβο, αλλά μόνο στις τοπικές αρχές, ενώ παράλληλα δίνει στην ίδια το δικαίωμα να διορίζει και να αποπέμπει τοπικούς αξιωματούχους, κάτι που μέχρι τώρα έκανε κατά κύριο λόγο η ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο.
 
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό με τον ίδιο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι το διάταγμα βάσει του οποίου η χερσόνησος είναι μέρος της Ρωσίας ισχύει ήδη και πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή θα αντιμετωπίζονται ως κατακτητές και θα πρέπει είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν. «Οι μοναδικές νόμιμες Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή της Κριμαίας είναι οι ρωσικές» δήλωσε ο Ρουστάμ Τερμιγκάλιεφ.
 
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας είναι κατακτητές. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα τους θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, θα δεχθούν την ρωσική υπηκοότητα και να συνταχθούν με τον ρωσικό στρατό. Αν δεν συμφωνήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προσφέρουμε ασφαλές πέρασμα από το έδαφος της Κριμαίας στην πατρίδα τους την Ουκρανία» υπογράμμισε ο Τερμιγκάλιεφ.

Επιπλέον η Κριμαία εξετάζει να υιοθετήσει ως νόμισμα το ρωσικό ρούβλι και να «εθνικοποιήσει» την κρατική περιουσία στο πλαίσιο των σχεδίων της να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, σημείωσε ο ίδιος. «Όλες οι ουκρανικές κρατικές εταιρείες θα εθνικοποιηθούν και θα γίνουν ιδιοκτησία της Κριμαίας», είπε ο Τερμιγκάλιεφ.
 
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Δύσης και του Κιέβου περί «παράνομων αποφάσεων» αντέκρουσε ότι η απόφαση για δημοψήφισμα και απόσχιση είναι «απολύτως νόμιμη» και πρόσθεσε ότι «προκαταρκτικές έρευνες» αναφέρουν ότι περισσότερο από το 70% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξει την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία. Την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έχουν εκφράσει οι Τάταροι της Κριμαίας με τους εκπροσώπους τους να υποστηρίζουν πως «θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση». 

«Οι αρχές της Κριμαίας είναι παράνομες και εργάζονται με το χέρι στη σκανδάλη», υποστήριξε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία κάλεσε τη Μόσχα ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηρίζοντας επίσης «παράνομη» την κυβέρνηση της Κριμαίας αλλά και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Γιατσενιουκ ζήτησε από τη Ρωσία να ξεκινήσει ένα «ουσιαστικό διάλογο» για μια «ειρηνική λύση». «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε και να γίνουμε υποτελείς της Ρωσίας» πρόσθεσε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία θα απαντήσει στρατιωτικά εναντίον της Ρωσίας απάντησε πως ελπίζει ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια ειρηνική λύση, αλλά τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Νωρίτερα, ο μεταβατικός υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Πάβλο Σερεμέτα χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα το οποίο προκήρυξε η Βουλή της Κριμαίας για ένωση της Αυτόνομης Δημοκρατίας με τη Ρωσία στις 16 Μαρτίου. Παράλληλα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για πιθανές «πράξεις προβοκάτσιας στην Κριμαία» οι οποίες θα επιχειρηθεί να χρεωθούν στις ουκρανικές αρχές.

Ads

Πηγές στην βουλή της Κριμαίας είπαν στο BBC, ότι αναμένουν απάντηση της Μόσχας σε σχέση με το αίτημά τους για ένταξη στην Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί για το ψήφισμα και το συζήτησε σε σύσκεψη του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας.
 
Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία, τα ερωτήματα που θα τεθούν μέσω του δημοψηφίσματος, θα είναι δύο: α) Επιθυμείτε να επανενωθεί η Κριμαία με τη Ρωσία ως συνιστώσα δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδιας; β) Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992; Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας είναι τμήμα της Ουκρανίας και οι σχέσεις της με το Κίεβο προσδιορίζονται βάσει διμερών συμφωνιών.
 
Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επισπεύδεται κατά ένα δεκαπενθήμερο, σε σχέση με την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Όπως μεταδίδει το RT, στο δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να εκφέρουν γνώμη και οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης, παρότι η πόλη απολαμβάνει ειδικό στάτους και δεν ανήκει επισήμως στην Κριμαία.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος «Μια Δίκαιη Ρωσία», Μιρόνοφ τόνισε αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα νόμος από το ρωσικό κοινοβούλιο ο οποίος θα διευκολύνει την προσχώρηση τμημάτων ξένων χωρών στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Μιλώντας ειλικρινά, εισήγαγα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για χάρη της Κριμαίας» υποστήριξε.

Πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ
 
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ειδικότερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για πάγωμα στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση στις ΗΠΑ όσων απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τις κυρώσεις κατά Ρώσων και Ουκρανών που ευθύνονται για τη ρωσική εισβολή στην περιοχή της Κριμαίας.
 
«Το διάταγμα είναι ένα ευέλικτο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να τιμωρήσουμε εκείνους που άμεσα εμπλέκονται στην αποσταθεροποιήση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Επίσης οι ΗΠΑ επιβάλλουν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε «αξιωματούχους και πολίτες» της Ρωσίας, αλλά και της Κριμαίας, που απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της θα τηρήσουν σταθερή στάση έναντι της Ρωσίας, ώστε η τελευταία να πληρώσει το τίμημα για τις κινήσεις της στην Ουκρανία. Κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να εγκρίνει ενίσχυση των ΗΠΑ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε το τελευταίο να μπορέσει να ενισχύσει το Κίεβο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «παράνομη» τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. «Η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν, αψηφόντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί», δήλωσε. «Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», πρόσθεσε. Ανάλογη ήταν η αντίδραση και των ευρωπαίων ηγετών. 

Και ενώ η Ουάσινγκτον επιβάλλει τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η δεύτερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, στη Ρώμη. «Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε στη διεθνή κοινότητα πως καταλήξαμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Λαβρόφ μετά την συνάντηση.

Κυρώσεις και από την ΕΕ
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την αναστολή των διαπραγματεύσεων για ένα καθεστώς ταξιδίων απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων και για την ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να «παγώσει» πόρους και να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εάν η Μόσχα δεν μεταβάλει τη στάση της έναντι των ουκρανικών αρχών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες.
 
Η Ρωσία πρέπει να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις «επόμενες λίγες ημέρες», εάν θέλει να αποφύγει την επιβολή των κυρώσεων αυτών, δήλωσε ο Ρομπέι και ζήτησε παράλληλα την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία. Πρόσθεσε τέλος ότι η απόφαση για δημοψήφισμα απόσχισης από την Ουκρανία και ένωσης με τη Ρωσία στην Κριμαία είναι αντίθετη με το ουκρανικό σύνταγμα, άρα και παράνομη.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ. Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον και Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησαν τη Ρωσία πως αν δεν ξεκινήσει πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία τότε κινδυνεύει με νέες αυστηρότερες κυρώσεις.