Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε το AG600 της Κίνας, το μεγαλύτερο αμφίβιο αεροσκάφος στον κόσμο. Η απογείωση έγινε από αεροδρόμιο στα παράλια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, αποτελώντας το πιο πρόσφατο βήμα της χώρας στην προσπάθεια στρατιωτικού εκσυγχρονισμού που επιχειρεί.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα έχει εντείνει τις έρευνες για προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς υιοθετεί μια πιο δυναμική προσέγγιση στις εδαφικές διαφορές που έχει σε μέρη όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Κίνα, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι εγείρουν αξιώσεις.

Η πτήση διήρκεσε περίπου μία ώρα και στην προσγείωσή του ακουγόντουσαν πολεμικά εμβατήρια ενώ πλήθος κόσμου με κινεζικές σημαίες στα χέρια, ζητωκραύγαζε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι το αεροσκάφος εντάσσεται στο «πνεύμα προστασίας της θάλασσας, των νησιών και των υφάλων».

Ads

Η Αεροπορική Βιομηχανία της Κίνας χρειάστηκε σχεδόν οκτώ χρόνια για να κατασκευάσει το αεροσκάφος, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος ενός Boeing 737 και έχει σχεδιαστεί για θαλάσσιες διασώσεις και κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση. Τα κρατικά ΜΜΕ όμως τονίζουν ότι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το αεροσκάφος έχει τέσσερις στροβιλοκινητήρες, μπορεί να μεταφέρει 50 άτομα κατά τη διάρκεια αποστολών έρευνας και διάσωσης και να μαζέψει 12 τόνους νερού σε 20 δευτερόλεπτα για πυρόσβεση. Έχει μέγιστη εμβέλεια 4.500 χιλιόμετρα και μέγιστο βάρος κατά την απογείωση 53.5 τόνους. Μπορεί να χρησιμοποιήσει αεροδρόμια αλλά και να απογειωθεί και να προσγειωθεί στη θάλασσα.