Τη σημασία της νατοϊκής αποστολής και της συνεργασίας της Ελλάδος και της Τουρκίας στην προσπάθεια ελέγχου των ροών των προσφύγων προς την Ευρώπη συζήτησε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρωθυπουργό Κάμερον, κατά την διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης.

Ads

Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στη Συρία και η εν εξελίξει προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Οι τέσσερις ηγέτες καλωσόρισαν την προοπτική παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση τους για πολιτική μετάβαση στην χώρα, που θα επιφέρει μακροχρόνια ειρήνη και νόμιμη διακυβέρνηση στον Συριακό λαό. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ηγέτες επεσήμαναν την σημασία άμεσης παύσης των βομβαρδισμών εναντίον άμαχων πληθυσμών ενώ συζήτησαν και βήματα βελτίωσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ads

Μήνυμα από Ολάντ

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία θα «καταβάλλουν κοινές προσπάθειες» με στόχο την «επίτευξη της πολιτικής μετάβασης».

«Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση και σε εκείνους που την υποστηρίζουν, όπως τη Ρωσία, προκειμένου να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και να καταστεί δυνατή η μεταφορά και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως στο Χαλέπι, τη μαρτυρική πόλη» της Συρίας.

«Είναι πλέον καιρός, εάν δεν (ενεργήσουμε) οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να καταφθάνουν και θα δημιουργηθεί στην Τουρκία μια απόλυτα ανυπόφορη ανθρωπιστική κατάσταση» υπογράμμισε ο Ολάντ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε ιδιαίτερη μνεία «στους διάπλους αυτών των γυναικών και ανδρών με κίνδυνο την ζωή τους (για να φθάσουν) στις ακτές της Ευρώπης».