Οι ιρακινές δυνάμεις έσπασαν την άμυνα του Ισλαμικού Κράτους και μπήκαν στη Μοσούλη, φτάνοντας μέχρι την ανατολική περιοχή της πόλης, η οποία υποστηρίζουν ότι βρίσκεται κατά 90% υπό από τον έλεγχό τους.

Ads

Οι μάχες δίνονται σε δρόμους και στενά. Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια των περίπου 1,5 εκατ. πολιτών που ζουν στη Μοσούλη, τη στιγμή που οι αριθμοί για δολοφονίες ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από τους τζιχαντιστές συνεχώς ανεβαίνουν.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές έχουν σκοτώσει ως και 200 αμάχους αλλά και 50 λιποτάκτες καθώς και 180 πρώην υπαλλήλους της ιρακινής κυβέρνησης.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μετέφεραν 1.600 αμάχους από την πόλη Χαμάμ αλ-Αλίλ στην Ταλ Αφάρ (πιθανόν για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον αεροπορικών επιδρομών) λέγοντας σε αρκετούς από αυτούς ότι μπορεί να τους πάνε στη Συρία.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στη Μοσούλη – Ισχυρή αντίσταση από τους τζιχαντιστές

Την Τετάρτη μετέφεραν ακόμη 150 οικογένειες από το Χαμάμ αλ-Αλίλ στη Μοσούλη.

Όπως μεταδίδει το BBC, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές είπαν στους κατοίκους του Χαμάμ αλ-Αλίλ πως «πρέπει να τους παραδώσουν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα τα αγόρια άνω των 9 ετών, σε μια προφανή προσπάθεια στρατολόγησης παιδιών στρατιωτών». 

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούν στο Ταλ Αφάρ σχεδόν 400 γυναίκες, κουρδικής καταγωγής, σιίτισσες όσο και Γιαζίντι.