Τουλάχιστον 1.368.864 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν περάσει ήδη τα σύνορα της Ουκρανίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν δέκα μέρες, σύμφωνα με την σημερινή τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Ads

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φιλίπο Γκράντι, ανέφερε σήμερα πως ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στα 1,5 εκατ. μόνο μέχρι το τέλος του σαββατοκύριακου.

«Αυτή είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση που έχουμε δει στην Ευρώπη από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters προσθέτοντας πως οι περισσότεροι πρόσφυγες κατά την παρούσα χρονική στιγμή, βρίσκουν φίλους, μέλη των οικογενειών τους, αλλά και άλλα συνδεδεμένα μαζί τους πρόσωπα, τα οποία ζουν ήδη στην Ευρώπη. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι μελλοντικά κύματα προσφύγων, θα είναι περισσότερο πολύπλοκα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Πριν από αυτόν, η Ουκρανία κατοικούνταν από περισσότερους από 37 εκατομμύρια ανθρώπους στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο και δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία ή τις περιοχές υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Στην Ελλάδα έχουν φτάσει συνολικά 3.155 άνθρωποι από τους οποίους οι 906 είναι ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αναφέρει ότι χθες εισήλθαν στην χώρα 451 πρόσφυγες (147 ανήλικοι) από την Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα 283 από τον Προμαχώνα, 21 από Ευζώνους και 12 από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 12. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν  86 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 49.

Οι κύριες χώρες υποδοχής

Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι έφτασαν στην ανατολική Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία και τη βόρεια Ρουμανία. Σύμφωνα με το Reuters:

  • Η Πολωνία έχει δεχτεί σχεδόν 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της χώρας. Περισσότεροι από 106.000 έφτασαν τις τελευταίες 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από την εισβολή. 
  • Σχεδόν 200.000 έχουν καταφύγει στη Ρουμανία. Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει διάταγμα για τη χρήση ενός ταμείου ασφαλείας για τη χρηματοδότηση του κόστους στέγασης κατά μέσο όρο 70.000 ατόμων την ημέρα για 30 ημέρες. Η Ρουμανία ζητά επίσης βοήθεια από την ΕΕ. 
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι 140.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Ουγγαρία.
  • Περίπου 20.000 Ουκρανοί έχουν εισέλθει στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η συνοριακή αστυνομία.