Την ώρα που επισημοποιεί την λήξη της εκεχερίας του Πάσχα με τους φιλορώσους η ουκρανική κυβέρνηση, η Μόσχα προειδοποιεί πως εάν απειληθούν οι πολίτες της θα απαντήσει αναλόγως. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, σε συνομιλία τους τόνισαν πως θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για να αποφευχθεί η βία στην Ουκρανία.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία για την απουσία θετικών βημάτων εκ μέρους της Ρωσίας προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης» στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τζον Κέρι έκανε λόγο για μια σειρά αποδεικτικών στοιχείων που φέρονται να επιβεβαιώνουν ότι οι αυτονομιστές καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα κτίρια, θέτοντας υπό την ομηρία τους δημοσιογράφους και άλλους πολίτες. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Μόσχα θα πρέπει να κατεβάσει τους τόνους της κλιμακούμενης ρητορικής της, να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ και την ουκρανική κυβέρνηση και να καλέσει δημόσια τους αυτονομιστές να αποχωρήσουν. Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι όροι, όπως αυτοί συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων. 

Παρόλα αυτά, η συμφωνία της Γενεύης απειλείται ευθέως με την λήξη της εκεχειρίας και με την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», με αφορμή τον θάνατο δυο προσώπων, ένας εκ των οποίων πολιτικός. Την προηγούμενη φορά που η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» ήταν σε εξέλιξη κατέληξε σε έναν «αδιευκρίνιστο αριθμό» νεκρών διαδηλωτών. 

Όπως, πάντως, διευκρίνισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και αρμόδιος για θέματα ασφαλείας Βιτάλι Γιάρεμα η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσε, ωστόσο «στο προσεχές μέλλον θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και θα δείτε τα αποτελέσματα». «Λάβαμε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα μάς αφήσουν μόνους με έναν επιτιθέμενο. Ελπίζουμε ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, αυτή η υποστήριξη θα είναι περισσότερο ουσιαστική», πρόσθεσε αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο. 

Ads

Η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν απειληθούν άμεσα τα συμφέροντά της. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ξανά τις ΗΠΑ για «υποκίνηση» της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστεύει κανείς ότι πίσω από όλα βρίσκονται οι Αμερικανοί με τον πλέον ευθύ τρόπο». Μιλώντας την Τετάρτη στο RT, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι «εάν δεχθούμε επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε. Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο». «Τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη και φυσικά οι αρχές του Κιέβου θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν, δεν έχει γίνει» είπε, σημειώνοντας ότι η επισημοποίηση της επανέναρξης της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» έγινε μετά την επίσκεψη Μπάιντεν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Ρωσία να ασκήσει επιρροή ώστε να σταματήσουν οι απαγωγές και οι φόνοι στην ανατολική Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία της για τον θάνατο του Βολοντίμιρ Ρίμπακ, τοπικού πολιτικού του κόμματος “Πατρίδα” του προέδρου Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και της Γιούλια Τιμόσενκο.