Έκδηλη είναι η οργή και η αγανάκτηση στην Τουρκία κατά της κυβέρνησης, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, την ώρα που κι ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε πως η ανταπόκριση των αρχών «δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε».

Ads

Όπως φαίνεται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας υπουργοί και βουλευτές του Ερντογάν δέχονται έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ.

Συγκεκριμένα τις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου δέχθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ και η βουλευτής του ΑΚΡ, Όια Ερονάτ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τον περιοχή χωρίς να αντιδράσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στο να καταστραφούν τόσα κτίρια και ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές. «

Ads

Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια. Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ».