Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και εμμέσως στη Συρία, διεμήνυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας τους τζιχαντιστές ότι δεν υπάρχει «κανένα ασφαλές καταφύγιο» καθώς «βασική αρχή της προεδρίας» του είναι να κυνηγήσει μέχρις εσχάτων όποιον «απειλεί την χώρα μας». O Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι θα εντατικοποιηθούν οι αεροπορικές επιδρομές και ότι δεν θα υπάρξει χερσαία εμπλοκή, όμως θα ενισχυθούν εξοπλιστικά και εκπαιδευτικά με την συμβολή επιπλέον 475 στρατιωτικών συμβούλων οι τοπικές συμμαχικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τον μετριοπαθών Σύρων επαναστατών που αντιμάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ενώ ταυτόχρονα οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για μία μόνιμη «πολιτική λύση» στη συριακή κρίση.

Ads

Τα άλλα δύο -μη στρατιωτικά- σημεία του σχεδίου είναι η αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων και η συνεχιζόμενη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε πως στον αγώνα κατά του ΙΚ οι ΗΠΑ θα ηγηθούν «μίας ευρείας συμμαχίας», χωρίς όμως να αναφέρει τα κράτη που θα λάβουν μέρος. Εχθές, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει άπραγη μπροστά στην ενδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους. Ο Κέρι βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για την σύνοδο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα επιχειρηθεί η συγκρότηση συμμαχίας τουλάχιστον 40 κρατών απέναντι στους τζιχαντιστές. Σε αυτή την συμμαχία, όμως, κατά τον Ομπάμα, δεν θα μπορεί να είναι συνεργάτης ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Ο Ομπάμα ξεκινώντας την ομιλία του υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ κυνήγησαν και σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Θέλοντας να κάνει σαφή την πρόθεσή του να έχει και το ΙΚ την ίδια τύχη, είπε επίσης ότι αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή, όχι μόνο για το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Σημείωσε, ότι οι τζιχαντιστές δεν αντιπροσωπεύουν το Ισλάμ αφού καμία θρησκεία δεν επιτρέπει την δολοφονία αμάχων. «Εξάλλου, τα περισσότερα θύματά τους είναι μουσουλμάνοι», είπε και αναφέρθηκε στους βιασμούς, τις εκτελέσεις αλλά και την επιχειρούμενη γενοκτονία της μειονότητας Γιαζίντι. 

Ads

Την ίδια στιγμή, όμως, στην Ουάσιγκτον συνέβησαν διάφορα πράγματα που ενδέχεται να επηρρεάσουν σημαντικά την υπόλοιπη δεύτερη και τελευταία θητεία του στον Λευκό Οίκο. Στην Πενσιλβάνια Άβενιου ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ με αντιπολεμικά συνθήματα. «Όχι ξανά, όχι αυτή την φορά, οι βομβαδρισμοί του Ιράκ είναι έγκλημα». Περαστικοί σχολίαζαν ότι «για πρώτη φορά θα ακούσουμε κάποιον κάτοχο Νόμπελ Ειρήνης να κηρύσσει πόλεμο». Οι αναλυτές το είδαν ακριβώς έτσι: «Ο Ομπάμα κήρυξε πόλεμο χωρίς να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη λέξη. Επέλεξε να δώσει έμφαση στο ότι πρόκειται για αντιτρομοκρατική δράση και όχι για νέα εισβολή στον Κόλπο».

Όμως η στάση του Αμερικανού Προέδρου την παραμονή της 13ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου ίσως του δώσει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων στο Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και δυναμικός επικριτής του Ομπάμα, Νιουτ Γκίνγκριχ, δήλωσε στο CNN ότι «ήταν ένας πολύ δυνατός λόγος. Πολύ Αμερικάνικος». Θετική αν και συγκρατημένη ήταν και η δήλωση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, Ρέινς Πρίμπους: «Αντιλαμβάνομαι από τα λόγια του Προέδρου ότι κατάλαβε πια τον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους. Ελπίζω ότι θα μείνει συγκεντρωμένος στον στόχο της καταστροφής του». 

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επίσης Ρεπουμπλικάνος, Τζον Μπένερ. Είπε σε δήλωσή του ότι αν και ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης κάποια ερωτήματα έμειναν αναπάντητα. Υποστηρίζω το σχέδιό του για ενίσχυση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, όμως κρατάω τις ενστάσεις μου για το χρόνο υλοποίησης του σχεδίου. Θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη εφαρμογή την ώρα που το ΙΚ κερδίζει εδάφη και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης». Στην ίδια δήλωση προέβη και ο Κέβιν ΜακΚέιν, επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Βουλή και Ρεπουμπλικάνος. Ζήτησε, όμως, από τον Πρόεδρο να κάνει περισσότερα. 

Βέβαια, χαρακτηριστικό είναι το tweet του Μπέντζι Σάρλιν, αναλυτή του MSNBC: «Αναρωτιέμαι αν ποτέ θα δω έναν Πρόεδρο να φεύγει από το Οβάλ Γραφείο χωρίς να έχει μιλήσει στο έθνος για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Μέση Ανατολή».