«Πρέπει να ξεριζώσουμε αυτόν τον καρκίνο από τη Μέση Ανατολή. Το ‘Ισλαμικό Κράτος’ δεν έχει καμία θέση στον πλανήτη μας τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα για τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ Και του Λεβάντε». Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από τους τζιχαντιστές με τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Ads

«Όλος ο πλανήτης φρίττει με τον τρόπο που έχασε τη ζωή του ο Τζέιμς Φόλεϊ. Το Ισλαμικό Κράτος έχει επιδοθεί σε γενοκτονικές, φρικτές πράξεις δειλίας, ενάντια τόσο σε μουσουλμάνους, σιίτες και σουνίτες, όσο και σε αλλόθρησκους και μειονότητες. Βασανίζει και βιάζει ασταμάτητα», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε: «Το μέλλον κερδίζουν όσοι το χτίζουν, όπως ο Τζέιμς Φόλεϊ και η οικογένειά του και όχι όσοι, σαν τον Ισλαμικό Κράτος, καταστρέφουν κάθε ανθρώπινη αξία. Οι ΗΠΑ θα σταθούν δίπλα στους λαούς του Ιράκ και της Συρίας στη μάχη τους ενάντια στους τρομοκράτες. Ειδικά ο λαός της Συρίας αξίζει να ζει χωρίς το φόβο είτε ενός τυράννου, είτε των τρομοκρατών».

Ο Μπαράκ Ομπάμα με τη δήλωσή του φαίνεται πως ανοίγει ένα νέο γύρο επεμβάσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στο Ιράκ και τη Συρία όπου οι τζιχαντιστές επελαύνουν και έχουν κηρύξει το δικό τους χαλιφάτο στις περιοχές που έχουν καταλάβει. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως παρέχουν όπλα στους Κούρδους μαχητές που αντιμετωπίζουν τους τζιχαντιστές στο βόρειο Ιράκ. Οι επιχειρήσεις των Πεσμεργκά και του Ιρακινού στρατού γίνονται με τη συνδρομή της αμερικανικής αεροπορίας. Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε από το Πεντάγωνο να στείλει 300 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ. Όπλα στους Κούρδους μαχητές έχει στείλει και η Γαλλία, ενώ η Βρετανία φέρεται να εξετάζει την έναρξη αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή με αξιοποίηση των βάσεων της Κύπρου.

Πρόσφατα οι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι στην εξέλιξη του συριακού εμφυλίου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που επίσης μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ζήτησαν συνδρομή των ΗΠΑ αντίστοιχη με αυτή στο Ιράκ. «Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας για αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι απίστευτη», είχε δηλώσει ο Χαντί Αλ Μπαχρά, ηγέτης του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου συνασπισμού της αντιπολίτευσης. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αδιαφορία που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα για τα γεγονότα στη Συρία. Υπάρχουν ντοκουμέντα και μαρτυρίες για τα εγκλήματα που διαπράττει το ‘Ισλαμικό Κράτος’ στην Ντεϊρ Εζόρ σε καθημερινή βάση», τόνισε ο Χαντί Αλ Μπαχρά.

Ads

Η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ερμηνεύεται ως θετική απάντηση στο αίτημα της συριακής αντιπολίτευσης. Ωστόσο μένει να φανεί με ποιον τρόπο οι ΗΠΑ «θα σταθούν δίπλα στο λαό της Συρίας» όπως τόνισε ο Ομπάμα. Σημειώνεται πως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να συγκαλέσει εκτάκτως μια σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ζητηθεί από τουλάχιστον 16 χώρες-μέλη του Συμβουλίου. Διπλωμάτες θεωρούν όμως ότι το ζήτημα θα μπορούσε να συζητηθεί στην επόμενη τακτική σύνοδο του Συμβουλίου, στις 8 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.