«Μετά την 11η Σεπτέμβρη βασανίσαμε κάτι τύπους» («We tortured some folks»). Η φράση ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έκανε την παραδοχή αυτή την Παρασκευή σε συνέντευξη που παραχώρησε και αναφερόμενος στη δράση της CIA. Υποστήριξε δε πως «κάναμε κάποια πράγματα ενάντια στις αξίες μας» δήλωσε.

Ads

 
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στις πρακτικές εκείνες για τις οποίες η CIA έχει επικριθεί και τις οποίες ο ίδιος υποτίθεται ότι έχει απαγορεύσει από τότε που ανέλαβε. Επί της ουσίας επιχείρησε να προλάβει τη δημοσιοποίηση μιας έκθεση της Γερουσίας που επικρίνει τις μεθόδους βασανισμού που CIA χρησιμοποιεί εναντίον των κρατουμένων.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι πραγματοποιήθηκαν βασανιστήρια σε κρατούμενους μετά την 11η Σεπτέμβρη αλλά τα δικαιολόγησε λέγοντας ότι: «η κακομεταχείριση πιστεύω ότι έλαβε χώρα λόγω της πίεσης που υπήρχε για να αποτραπεί μια ακόμη επίθεση». Υποστήριξε δε ότι θα ήταν «φαρισαϊσμός» να κριθούν τα γεγονότα με την ασφάλεια που υπάρχει σήμερα.
 
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα η σημερινή δήλωση Ομπάμα εξηγεί και γιατί δεν επιδίωξε να συνεχιστεί η ποινική δίωξη κατά των αξιωματούχων της CIA επί Μπους που κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποιούσαν τα βασανιστήρια ως μέθοδο ανάκρισης. 
 
Όλα αυτά έρχονται μετά την παραδοχή της CIA ότι παρακολουθούσε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των μελών επιτροπής της Γερουσίας που ερευνούσαν τις μεθόδους ανάκρισης της CIA και τις μυστικές φυλακές. Παρά το γεγονός αυτό και παρά τις εκκλήσεις για παραίτηση του διευθυντή της CIA, John Brennan, από το Καπιτώλιο, ο Ομπάμα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του.