Κουρδικές και ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη της αμερικανική Πολεμικής Αεροπορίας ανακατέλαβαν την Δευτέρα ολοκληρωτικά το φράγμα της Μοσούλης που ήταν μέχρι την Κυριακή υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Πρόκειται για μια υποδομή υψίστης στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιράκ. Η καταστροφή του θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η απώλειά του αποτελεί καίριο πλήγμα για τους τζιχαντιστές.

Ένας Κούρδος αξιωματικός και δύο στελέχη πολιτικών κομμάτων δήλωσαν ήδη από την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Πεσμεργκά, οι Κούρδοι μαχητές, κατέλαβαν το φράγμα, το οποίο παρέχει υδροδότηση και ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και είναι απαραίτητο για την άρδευση τεράστιων καλλιεργούμενων εκτάσεων στην επαρχία Νινευή του βόρειου Ιράκ.

Όμως τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετέδιδαν ότι ακόμη το κρατούν. Την Δευτέρα με νέες ανακοινώσεις έγινε γνωστό ότι το φράγμα ανακατελήφθη ολοκληρωτικά από τους Κούρδους και τους Ιρακινούς. 

Ads

«Η καταστροφή του Φράγματος της Μοσούλης θα μπορούσε να απειλήσει τις ζωές μεγάλου αριθμού αμάχων, να απειλήσει προσωπικό και εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, και να εμποδίσει την ιρακινή κυβέρνηση να παρέχει κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες στον ιρακινό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος δηλώνοντας ότι το πράσινο φως το έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Ιράκ. 

Παρόλα αυτά, η κίνηση επέτρεψε στον Economist να τιτλοφορήσει άρθρο του: Οι Αμερικανοί Επιστρέφουν στο Ιράκ. Το άρθρο είναι επικριτικό για την επεμβατική στάση των ΗΠΑ στο Ιράκ ενώ καταδεικνύει ως υπαίτιο για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους τον Αμερικανό Πρόεδρο. Θεωρεί, δε, πως οι βομβαρδισμοί θέσεων του IS από την αμερικανική αεροπορία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενίσχυση των τζιχαντιστών, ενώ θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια πορεία άσκησης πίεσης για πολιτική αλλαγή στην Βαγδάτη.