Την ευθύνη και για την κρίση στο Κατάρ ρίχνουν οι ΗΠΑ στους Ρώσους χάκερ. Πιο συγκεκριμένα αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι Ρώσοι χάκερ παραβίασαν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ και διέδωσαν ηλεκτρονικά ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες συντέλεσαν στην κλιμάκωση της κρίσης. 

Ads

Το CNN μεταδίδει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αφήνουν να εννοηθεί ότι Ρώσοι χάκερ βρίσκονται πίσω από την ηλεκτρονική επίθεση που αναφέρθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ πριν από δύο εβδομάδες. Από την πλευρά της η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε σχετική κατηγορία. 

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Κατάρ αποτελεί μία περιοχή ειδικής στρατηγικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές βάσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεξαγωγή επιχειρήσεων αεροπορικού βομβαρδισμού κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, αλλά και το Ιράκ.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι στόχος της Μόσχας είναι η πρόκληση ρηγμάτων στις συμμαχίες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει για ρωσική ηλεκτρονική εμπλοκή στην Γαλλία, στη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες. 

Ads

Επισήμως FBI και CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση αυτή. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρεσβείας του Κατάρ στην Ουάσιγκτον, και τα αποτελέσματά της αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κατάρ, ειδησεογραφική αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων στις 23 Μαΐου, απέδωσε λανθασμένα δήλωση του εμίρη της χώρας με φιλικό σχόλιο για το Ιράν και το Ισραήλ, αλλά και σχόλιο σχετικά με τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουραχμάν αλ Θάνι δήλωσε στο CNN ότι το FBI έχει επιβεβαιώσει την κυβερνοεπίθεση, αλλά και την διασπορά ψευδών ειδήσεων. 

«Οι κατηγορίες που μας αποδίδονται στηρίζονται στην παραπληροφόρηση και κατά την άποψή μας, η κρίση προκλήθηκε από την παραπληροφόρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «η κρίση ξεκίνησε από κατασκευασμένες ειδήσεις που διοχετεύτηκαν στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεών μας, το οποίο δέχθηκε ηλεκτρονική επίθεση κι αυτό έχει επιβεβαιωθεί από το FBI».