Ο νέος πλανητάρχης, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αποδείξει από τη μακρά του θητεία σε ριάλιτι σόου ότι είναι ένας άνθρωπος που αγαπά τη δημοσιότητα. Στην πιο μεγάλη μέρα του, την ορκωμοσία του ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, το κοινό δεν του έκανε όμως τη χάρη και αυτός έπρεπε κάπου να ξεσπάσει… Έτσι εξαπέλυσε μία πρωτοφανή για πρόεδρο επίθεση στα ΜΜΕ.

Ads

Casus belli, για τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τελετή ορκωμοσίας του κι έδειχναν το μέγεθος του πλήθους που παρέστη σε αυτή.

Σύμφωνα με τα πανοραμικά πλάνα και τις αεροφωτογραφίες, αλλά και τις εκτιμήσεις των δημοσιογράφων, οι παριστάμενοι θεατές ήταν πολύ λιγότεροι από όσους είχαν συγκεντρωθεί στις δύο ορκωμοσίες του Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και το 2013.

Κι αυτό ήταν κάτι που εξόργισε τον Τραμπ.

«Παρακολουθούσα έναν τηλεοπτικό σταθμό που έδειχνε γρασίδι χωρίς κόσμο, κάνοντας λόγο για 250.000 θεατές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την επίσκεψη του στο αρχηγείο της CIA. «Αυτό είναι ψέμα», πρόσθεσε. «Στ’ αλήθεια, φαινόταν ότι ήταν 1.500.000 άνθρωποι, το πλήθος έφτανε ως το Μνημείο Ουάσιγκτον», δήλωσε.

Οι εικόνες πάντως, όσο κι αν επιμένει, δεν τον επιβεβαίωσαν σε καμία περίπτωση. Ανάλογη εικόνα έδωσαν και τα στοιχεία του μετρό της Ουάσινγκτον για την κίνηση επιβατών της Παρασκευής σε σύγκριση με την ημέρα της ορκωμοσίας του Ομπάμα.

Ads

image

Παρόλα’αυτά δε σταμάτησε την επίθεση του στον Τύπο, δηλώνοντας επιπλέον ότι οι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των «πλέον ανέντιμων ανθρωπίνων όντων στον πλανήτη».

Τη σκυτάλη από τον Τραμπ, πήρε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, που σε ανακοίνωση του που ακολούθησε τις δηλώσεις του πλανητάρχη, επιτέθηκε σφοδρά στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντες» τις προσπάθειες τους να μειώσουν την επιτυχία σε προσέλκυση θεατών της ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

Εμφανώς εκνευρισμένος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανάγκασε τους δημοσιογράφους να περιμένουν για μία ώρα, προκειμένου να τους κάνει επί πέντε λεπτά επίθεση.

«Οι απόπειρες των ΜΜΕ να υποβαθμίσουν τον ενθουσιασμό για την ορκωμοσία είναι ντροπιαστικές και λανθαασμένες» είπε ο εκπρόσωπος Σον Σπάισερ. «Ήταν το μεγαλύτερο κοινό που παρακολούθησε ποτέ προεδρική ορκωμοσία, τελεία και παύλα», ανέφερε στη λιτή του ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο  να παραθέτει επίσημα στοιχεία.

Όσον αφορά τη σχέση Τραμπ και ΜΜΕ ο Σπάισερ -ο οποίος, σημειωτέον, δεν δέχθηκε καν ερωτήσεις– ανέφερε: «Γίνεται πολύς λόγος στα ΜΜΕ για την ευθύνη που έχουν να “ζητούν το λόγο” από τον Τραμπ, και είμαι εδώ να σας πω ότι αυτό πάει κι από τις δύο, κι εμείς “θα ζητούμε το λόγο” από τα ΜΜΕ».