Μάλλον η σημερινή ήταν η ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαζε γνώμη. 

Ads

Αρχικά είχε κανονίσει να συναντήσει δημοσιογράφους των New York Times. 

Μετά άλλαξε γνώμη και ακύρωσε τη συνάντηση μέσω twitter καταγγέλλοντας τον «κακό τόνο» της εφημερίδας εναντίον του. 

Αργότερα άλλαξε και πάλι γνώμη και τελικά μίλησε στους New York Times (στη φωτογραφία κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της εφημερίδας).

Ads

Εκεί αποκαλύφθηκε ότι ξανασκέφτεται κάποια ζητήματα όπως η δίωξη για τα email της Χίλαρι Κλίντον αλλά και η κλιματική αλλαγή…

Για την οργάνωση των νεοναζί 

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το θέμα της ημέρας που καίει, δηλαδή την οργάνωση που πανηγύρισε την εκλογή του φωνάζοντας «Heil Trump» και χαιρετώντας ναζιστικά, την αποκήρυξε. Είπε συγκεκριμένα: «Τους καταδικάζω. Αποκηρύσσω και καταδικάζω». 

Όσο για το εάν θεωρεί ότι έκανε πράγματα που κινητοποίησαν την «εναλλακτική δεξιά», ο ίδιος απάντησε: «Δεν νομίζω. Δεν θέλω να κινητοποιήσω την ομάδα, αποδοκιμάζω την ομάδα». Σημειώνεται πάντως ότι αυτή η αποδοκιμασία έρχεται αρκετές ημέρες μετά το περιστατικό και μετά από οργισμένες αντιδράσεις. 

Μιλώντας νωρίτερα στους New York Times, ο Ρίτσαρντ Σπένσερ έλεγε ότι δεν θεωρεί πως ο Τραμπ ανήκει στο NPI. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια φυσική σύνδεση ή θα μπορούσαμε να πούμε μια βαθύτερη σύνδεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που απλώς δεν είχαμε με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών» είπε.

Για την Κλίντον

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Χίλαρι Κλίντον την οποία προεκλογικά είχε απειλήσει να κλείσει φυλακή εφόσον εκλεγεί. Τώρα δήλωσε ότι η έρευνα για το Ίδρυμα Κλίντον παραμένει στο τραπέζι, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε δίωξη, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να βλάψει την οικογένεια της αντιπάλου του.

«Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ διχαστικό για τη χώρα», πρόσθεσε σημειώνοντας μάλιστα ότι κάποιοι μπορούν να πουν ότι το Ίδρυμα Κλίντον έχει κάνει καλή δουλειά. Νωρίτερα σύμβουλός του είχε δηλώσει ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα συνεχίσει την έρευνα σε βάρος της Κλίντον για την υπόθεση των e-mail. 

Για την κλιματική αλλαγή 

Από τις απαντήσεις που έδωσε, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως αλλάζει τη στάση του σε ένα ακόμη θέμα: σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

«Την μελετώ πολύ προσεκτικά. Έχω ανοιχτό μυαλό στο ζήτημα», απάντησε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή», ενώ σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η καθαρή ατμόσφαιρα.

Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη ως απάτη κατασκευασμένη από την Κίνα με στόχο να βλάψει την αμερικανική βιομηχανία. 

Για τον Στιβ Μπάνον 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε και τον Στιβ Μπάνον, τον άνθρωπο που επέλεξε ως επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, προκαλώντας αντιδράσεις καθώς αρκετοί τον θεωρούν ρατσιστή.

«Αν πίστευα ότι είναι ρατσιστής ή ακροδεξιός, ή κάτι τέτοιο, δεν θα σκεφτόμουν καν να τον προσλάβω», σχολίασε ο Τραμπ. «Νομίζω ότι είναι σκληροί μαζί του και ότι περνά δύσκολα, γιατί δεν είναι αυτός που λένε», πρόσθεσε.

Για τον Ομπάμα 

Ο Τραμπ ρωτήθηκε και για τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, την πρώτη φορά που είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. 

«Πραγματικά μου άρεσε πολύ. Είπε ωραία πράγματα μετά από τη συνάντηση, όπως και εγώ είπα για εκείνον», απάντησε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν τον συμπάθησε ο Ομπάμα. 

«Νομίζω ότι προσπαθεί απόλυτα να κάνει το σωστό για τη χώρα, σε ό,τι αφορά τη μετάβαση», πρόσθεσε, ενώ δήλωσε ότι νιώθει άνετα για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Για τη Συρία

«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην τρέλα στη Συρία. Πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε για το ζήτημα ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι έχει διαφορετική άποψη από όλους τους άλλους για το θέμα. Επίσης, αναφερόμενος στον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρέπει να είναι «δημιουργός εθνών» κατά την άποψή του.

Για τις επιχειρήσεις του

Θεωρητικά, θα μπορούσα να συνεχίσω να υπογράφω επιταγές στην εταιρεία μου, είπε ο Τραμπ όταν τον ρώτησαν για τις επαγγελματικές δραστηριότητές του, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό σταδιακά σταματά, καθώς δίνει τον έλεγχο στα παιδιά του.