Επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαμηνύοντας ότι θα τον κάνει «να πληρώσει ακριβά» τις απειλές εναντίον της χώρας του κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Ads

Σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ χαρακτήρισε τον Τραμπ «ψυχικά διαταραγμένο» και είπε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία» μετά την «πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία» που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Η προειδοποίηση του Προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα «με έπεισαν, αντί να με τρομάξουν ή να με σταματήσουν, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων», ανέφερε ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια – μάλλον σπάνια – ανακοίνωση γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της χώρας. 

Ο Τραμπ στην ομιλία του είχε πει ότι εάν οι ΗΠΑ απειληθούν θα «καταστρέψουν τελείως» τη Βόρεια Κορέα και χαρακτήρισε τον Κιμ «άνθρωπο πύραυλο» (rocket man), ο οποίος βρίσκεται σε μια «αποστολή αυτοκτονίας».

Ads

Ανταποδίδοντας τα πυρά, ο Κιμ είπε ότι θα κάνει τον Τραμπ «να πληρώσει ακριβά για την ομιλία του» και πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με «συνέπειες που δεν θα περιμένει». 

«Θα τιθασέψω τον ψυχικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά», συνέχισε και πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ακατάλληλος» για να διαθέτει το «προνόμιο της ανώτατης ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων μιας χώρας», και ότι είναι «σίγουρα ένας κακοποιός, ένας γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά μάλλον, παρά ένας πολιτικός». 

Μία ημέρα μετά την ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο παρομοίασε τον Αμερικανό Πρόεδρο με «σκυλί που γαβγίζει» κρίνοντας ότι δεν είναι σε θέση να απειλήσει τη χώρα του. Ο Κιμ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό στο δικό του μήνυμα, γράφοντας ότι «ένα σκυλί που φοβάται γαβγίζει δυνατότερα».

Αμερικανικό «μπλόκο» στις τράπεζες που συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Πιονγκγιάνγκ, οι τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές στη Βόρεια Κορέα δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει πλέον την προειδοποίηση ότι από εδώ και στο εξής μπορούν να επιλέγουν να συνεργάζονται είτε με τις ΗΠΑ, είτε με τη Βόρεια Κορέα αλλά όχι και με τις δύο», διαμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Τραμπ υπέγραψε, χθες, εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Βρυξέλλες συμφωνούν με την επιβολή των νέων κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, έκανε λόγο για «στρατιωτική υστερία» στην αντιμετώπιση της κρίσης της Βόρειας Κορέας, η οποία «δεν οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο, αλλά επίσης στην καταστροφή». Παράλληλα χαρακτήρισε παράνομη οποιαδήποτε επιβολή μονομερών κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, από την πλευρά του, κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει περαιτέρω προς μια «επικίνδυνη κατεύθυνση» με το πυρηνικό της πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν τη μόνη διέξοδο για την κρίση με την ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων της Πιονγιάνγκ.