Τη δραματική σκηνή όπου το το άψυχο κορμάκι του μικρού Αϊλάν κείτεται σε μια ακτή του Αιγαίου -στην Αλικαρνασσό- μια εικόνα που συγκλόνισε τον πλανήτη αναπαριστά ο διεθνούς φήμης Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουέιγουεϊ.

Ads

Ο καλλιτέχνης, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στη Λέσβο, όπου ήρθε σε άμεση επαφή με το δράμα των προσφύγων, πήρε τη θέση του παιδιού, που εκβράστηκε στην ακτή, με στόχο της ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας στην προσφυγική κρίση.

Ο 2χρονος Κούρδος πρόσφυγας Αϊλάν, όπως και ο αδελφός του, έχασαν τη ζωή τους τον Σεπτέμβριο του 2015 στα νερά του Αιγαίου.

image

Ads

Πριν από μερικές ημέρες,  Άι Γουέιγουεϊ αποφάσισε να κλείσει έκθεση του στην Κοπεγχάγη, διαμαρτυρόμενος για τον νέο νόμο που επιτρέπει στις αρχές της Δανίας να προχωρούν σε δήμευση προσωπικών ειδών αξίας από τους πρόσφυγες.

«Έβλεπα καθημερινά να φτάνουν παιδιά, βρέφη, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι. Άνθρωποι που έβγαιναν από τη θάλασσα χωρίς τίποτα, ξυπόλυτοι, που έπρεπε μέσα στο κρύο, να περπατήσουν στα βράχια της ακτής… Αυτό με έκανε να αισθάνομαι πολύ θυμωμένος…» είπε μιλώντας στον Guardian.