Ομπάμα τέλος. Ο πιο αμφιλεγόμενος άνθρωπος που βρέθηκε ποτέ στο τιμόνι των ΗΠΑ ορκίστηκε σήμερα και ανέλαβε τα καθήκοντά του ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Από σήμερα η Αμερική είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Ads

Κατά την πρώτη φορά που απευθύνθηκε στο αμερικανικό έθνος, ο Τραμπ κινήθηκε σε αναμενόμενο ύφος, σε μια ομιλία που θύμισε τις προεκλογικές του τοποθετήσεις και χαρακτηρίστηκε ως στίγμα της επιστροφής των ΗΠΑ στον απομονωτισμό. 

«Ο όρκος που μόλις έδωσα σημαίνει την πίστη σε όλους τους Αμερικανούς. Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή μοίρα. Για πολλές δεκαετίες υπερασπιστήκαμε τα σύνορα άλλων κρατών, ενώ αρνηθήκαμε να υπερασπιστούμε τα δικά μας. Σήμερα κάνουμε μία νέα συμφωνία. Η Αμερική πάνω απ’ όλα». 

Η πρώτη ομιλία Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία

«Από σήμερα η Αμερική θα μπαίνει πρώτη ως γνώμονας των αποφάσεών μας. Θα επαναφέρουμε τις θέσεις εργασίες, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας, τα όνειρά μας. Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με τα χέρια των Αμερικανών. Οι αρχές μας θα είναι: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς. Θα ενδυναμώσουμε όλες τις συμμαχίες και θα κάνουμε νέες. Θα εξαλείψουμε την ισλαμιστική τρομοκρατία τελείως από το πρόσωπο της Γης. Όταν η Αμερική είναι ενωμένη, η Αμερική είναι ασταμάτητη», τόνισε, μεταξύ άλλων. 

Ads

«Προστατευόμαστε από τους γενναίους άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, κυρίως όμως προστατευόμαστε από τον Θεό. Τέρμα τα μεγάλα, κενά λόγια, ήλθε η ώρα των έργων. Η Αμερική ζει όσο ευημερεί. Είτε είμαστε μαύροι, μιγάδες, λευκοί, όλοι χύνουμε το κόκκινο αίμα των πατριωτών. Ανεξαρτήτως χρώματος και φύλου, όλοι έχουμε τις ίδιες ελευθερίες, όλοι χαιρετίζουμε την ίδια σημαία». Και έκλεισε την ομιλία του με το «παραδοσιακό»… God bless America: «Θα κάνουμε την Αμερική ξανά ισχυρή, περήφανη, ασφαλή. Ο Θεός να σας ευλογεί και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική».

LIVE οι εκδηλώσεις της ορκωμοσίας: 

Όλα όσα έγιναν λεπτό προς λεπτό: 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται πρόεδρος: 

Βίαια επεισόδια ξεσπούν στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ. Δείτε φωτογράφιες και βίντεο από τις διαδηλώσεις. 

Οι Ομπάμα υποδέχονται τους Τραμπ στο Λευκό Οίκο: 

Τι προηγήθηκε χθες: 

Η οικογένεια Τραμπ τη στιγμή που φτάνει στην Ουάσινγκτον 

Το δημόσιο πρόγραμμά του Τραμπ ουσιαστικά ξεκίνησε από χθες, με την παραδοσιακή διαδικασία που θέλει το νέο πρόεδρο να καταθέτει στεφάνι στο Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον προς τιμήν των πεσόντων στρατιωτών του Έθνους.

image

Αμέσως μετά ο Ντόναλντ Τραμπ μετέβη στο Μνημείο Λίνκολν για να πραγματοποιήσει σύντομη ομιλία με κεντρικό μήνυμα  «Να ξανακάνουμε την Αμερική Σπουδαία». Ακολούθησε συναυλία με ελεύθερη είσοδο και τη συμμετοχή των Τόμπι Κιθ και «3 Doors Down».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όπως επιτάσσει η παράδοση, ο μεγιστάνας κοιμήθηκε στην Ουάσιγκτον, στην επίσημη κατοικία Blair House. Από σήμερα θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.