Εκατοντάδες παιδιά απήχθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου, στο Νότιο Σουδάν, και εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στις εμφύλιες συγκρούσεις ως στρατιώτες, αναφέρει η Unicef κατηγορώντας παραστρατιωτική οργάνωση προσκείμενη στην κυβέρνηση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναφέρει πως τα παιδιά απήχθησαν από μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ του Νότιου Σουδάν.

Ads

Ειδικότερα η Unicef αναφέρει πως τον περασμένο μήνα από την πόλη Ουάου Σιλούκ, στην πολιτεία του Άνω Νείλου, απήχθησαν “εκατοντάδες παιδιά”. Η επίθεση σημειώθηκε την 15η και 16η Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως στο Νότιο Σουδάν μαίνεται από το 2013 εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Σάλβα Κίιρ και των ανταρτών υπό τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μασάρ. Συνολικά, σύμφωνα με τη Unicef, περίπου 12.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις του Νοτίου Σουδάν όσο και από τις δυνάμεις των ανταρτών.

Η Unicef κατηγορεί για τις τελευταίες απαγωγές την Σιλούκ, μια παραστρατιωτική οργάνωση που σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκεται πίσω από τις κυβερνητικές δυνάμεις SPLA (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν). Ωστόσο ο στρατός του Νοτίου Σουδάν ισχυρίζεται πως δεν ελέγχει την εν λόγω οργάνωση και κατηγορεί για τις απαγωγές τη Μπόκο Χαράμ.

Ads

Σημειώνεται πως η Σιλούκ, με αρχηγό τον Τζόνσον Ολονί, ελέγχει την περιοχή του Άνω Νείλου και έχει κατηγορηθεί για στρατολόγηση παιδιών και στο παρελθόν από τη Human Rights Watch.