Στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 24,4% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία στα τέλη Μαρτίου, με τον αριθμό των ανέργων να εκτινάσσεται στα 5,6 εκατομμύρια. Το νέο αρνητικό ρεκόρ  έρχεται αμέσως μετά την υποβάθμιση της χώρας, από τον S&P και τη στιγμή που η κυβέρνηση Ραχόι εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας, ενώ η χώρα παραμένει σε ύφεση. Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε είχε υποχωρήσει κατά 0,3%. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπ. Εξωτερικών της Ισπανίας, δηλώνει ότι η χώρα διανύει «μια κρίση τεράστιων διαστάσεων» και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη. 

Ads

 
Τα στοιχεία για την ανεργία δημοσιοποιούνται μερικές ώρες μετά την υποβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor’s. Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο BBB+, με αρνητικές προοπτικές.
 
Ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τους 5,639,500 στα τέλη Μαρτίου στην Ισπανία. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2012 έχασαν τη δουλειά τους άλλοι 365,900 (έναντι 295.300 κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011) στη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εντός του έτους. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, στο πρώτο τρίμηνο του 2012 καταργήθηκαν περίπου 374.000 θέσεις εργασίας, ωθώντας το ποσοστό της ανεργίας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία το 1996.
 
Η Ισπανία κατείχε ήδη τα «σκήπτρα» στην Ευρώπη ως προς την ανεργία, εξαιτίας της παρατεταμένης συρρίκνωσης της οικονομίας.

Προειδοποιεί με τιτανικό την ΕΕ, ο ΥΠΕΞ της χώρας
 
«Αν δεν τα πάμε καλά, δεν θα τα πάνε καλά. Είναι σαν τον Τιτανικό. Αν πνιγούμε εδώ, ακόμη και οι επιβάτες της πρώτης θέσης θα πνιγούν» δηλώνει ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο. «Τα νούμερα είναι τρομακτικά για όλους και τρομακτικά για την κυβέρνηση» αναφέρει μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία, λίγες μόλις ώρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, από Α στο BBB+, από τον οίκο Standard & Poor’s.
 
Υπογραμμίζει επιπλέον, ότι οι περικοπές δαπανών που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ήταν απαραίτητες, αλλά ότι η λιτότητα «από μόνη της δεν αρκεί».

Βερολίνο: Έχουμε εμπιστοσύνη στην ισπανική κυβέρνηση
 
Ως προς την υποβάθμιση της Ισπανίας ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ήλθε να διαβεβαιώσει την Παρασκευή ότι η χώρα έχει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του Βερολίνου. «Η γερμανική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην ισπανική κυβέρνηση» τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη «αξίζουν το σεβασμό, και σε διεθνές επίπεδο». Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της S&P για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας. «Δε σχολιάζουμε τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης» ανέφερε.

Ads