Οι ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία απέτυχαν και πάλι στην προσπάθειά τους να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που εφάρμοσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως Obamacare.

Ads

Και η νέα νομοθετική προσπάθεια απέτυχε προκαλώντας ερωτηματικά για την πολιτική δυναμική τους, ως προς την υλοποίηση της προεκλογικής ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη από τους γερουσιαστές του για την κατάργηση του Obamacare και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη γι’ αυτήν την εβδομάδα ψηφοφορία.

Όπως και στις προηγούμενες προσπάθειες το νομοσχέδιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της συντηρητικής και της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, που αντιτάχθηκαν στην ψήφισή του, η καθεμία για διαφορετικούς – αντίθετους λόγους.

Ads

Οι ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 εδρών -έναντι 48 εδρών των δημοκρατικών- στη Γερουσία. Τουλάχιστον τρεις γερουσιαστές (Κόλινς, Πολ, Μακέιν) είχαν δημόσια απορρίψει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Η μετριοπαθής γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς υποστήριξε ότι η νέα νομοθετική πρόταση υποβάθμιζε την εφαρμογή του προγράμματος Medicaid εντός του Obamacare, πλήττοντας τους φτωχούς, αλλά και τους χρόνια πάσχοντες στην πολιτεία της.

Ο συντηρητικός γερουσιαστής Ραντ Πολ από την πλευρά του τόνισε ότι το νομοσχέδιοδιατηρούσε σε ισχύ αρκετές από τις προβλέψεις του Obamacare μαζί με τις οικονομικές δαπάνες για την εφαρμογή τους.

Οι δημοκρατικοί από την μεριά τους δήλωσαν ότι ήταν καιρός για τους Ρεπουμπλικάνους να συνεργαστούν μαζί τους, προκειμένου να διορθώσουν τα μειονεκτήματα του Obamacare.

Μετά την 1η Οκτωβρίου η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς εκπνέει η προθεσμία εφαρμογής της ειδικής διαδικασίας που επέτρεπε την ψήφισή του με 50 ψήφους, χωρίς την υποστήριξη των δημοκρατικών.

Μετά και την τελευταία αρνητική εξέλιξη οι ρεπουμπλικάνοι δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν μία βασική προεκλογική τους δέσμευση, αλλά και να επιτύχουν μία εσωτερική πολιτική επιτυχία στη Γερουσία. Έτσι, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθειά τους για τη διατήρηση του πολιτικού ελέγχου της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2018.

Οι ρεπουμπλικάνοι βλέπουν το Obamacare, ως μια ακριβή οικονομικά παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο σύστημα υγείας των αμερικανικών πολιτειών. Από την άλλη μεριά, το πρόγραμμα αυτό βοήθησε να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικάνοι πολίτες.

Ο Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 υποσχέθηκε την κατάργηση και την αντικατάστασή του.

Ωστόσο, σήμερα δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είναι απογοητευμένη «από μερικούς υποτίθεται ρεπουμπλικάνους» οι οποίοι δεν υποστήριξαν το νομοσχέδιο. Πάντως, προσθέτει ότι δεν έχει πάψει να ελπίζει ότι ο νόμος τελικά θα αντικατασταθεί.