Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση πυραύλου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής από την περιοχή Σουνάν της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ.

Ads

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς τα ανατολικά και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και τη νήσο Χοκάιντο και έπεσε στη θάλασσα 2.000 χλμ. ανατολικά της χερσονήσου Ερίμο. Όπως ανακοίνωσαν οι ιαπωνικές αρχές το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 770 χλμ. και κάλυψε απόσταση 3.700 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει το νησί Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. 

Σειρήνες στη νήσο Χοκάιντο:

Επίσης ο πρόεδρος της χώρας Μουβ Τζέι-ιν προειδοποίησε για δυνητικές νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο και ενέκρινε ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων με πραγματικά πυρά στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ν. Κορέας. Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγα λεπτά μετά την σημερινή πυραυλική εκτόξευση από την Πιονγιάνγκ. 

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο στρατός έκανε λόγο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κι εκτίμησε ότι δεν αποτελούσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκε για την εκτόξευση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να λάβουν «από μόνες» τους άμεσα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

«Η Κίνα προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου (που καταναλώνει) η Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία είναι ο βασικός εργοδότης των Βορειοκορεατών που δουλεύουν καταναγκαστικά», υπογράμμισε ο Τίλερσον σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να δείξουν ότι δεν ανέχονται αυτές τις θρασείες εκτοξεύσεις πυραύλων και να αναλάβουν δράση από μόνες τους», προστίθεται στην ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της, έκανε λόγο για διηπειρωτικό βαλιστικό πύραυλο και ανακόινωσε πως θα αποφασίσει για την προσήκουσα αντίδραση σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας σημείωσε ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του ιαπωνικού λαού. Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα, ενώ τόνισε πως ενέργειες όπως η σημερινή «απειλούν την παγκόσμια ειρήνη».

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 22.00 ώρα Ελλάδας. 

Οι απειλές του Κιμ

Η εκτόξευση καταγράφεται μία ημέρα αφού η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να «βυθίσει» την Ιαπωνία και να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες» ως απάντηση στη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της ως αντίποινα για την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την 29η Αυγούστου άλλον έναν πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και κατέπεσε στον Ειρηνικό.