Είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική αμυντική συμμαχία στον πλανήτη, και υπάρχει για περισσότερο από 70 χρόνια. Δημιούργημα του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε το 1949, σαν ένα τείχος ενάντια στις τεράστιες Σοβιετικές δυνάμεις της Ανατολικής Ευρώπης, στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Αρχικά, αποτελούνταν από 10 δυτικές Ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με την Αμερική να καθοδηγεί. Σκοπός ήταν η αποτροπή της περαιτέρω ανάπτυξης της Σοβιετικής Ένωσης προς τη Δύση. Έτσι, φτιάχτηκε ο συγκεκριμένος μηχανισμός, σε μια Ευρώπη που εδώ και δεκαετίες μπορεί να έχει ειρήνη, ωστόσο αυτή χαρακτηρίζεται από συνεχείς εντάσεις.
Προσφέροντας πολλές υπηρεσίες που τα κράτη της Ευρώπης κατά βάση δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά, η Αμερική ως αντάλλαγμα, τοποθετεί στρατιωτικές βάσεις σε πολλές χώρες, κι έχει έτσι τη δυνατότητα να επηρεάσει ως ένα βαθμό τη στρατηγική τους.
 
Πλέον, το ΝΑΤΟ δυσκολεύεται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του, από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, όπου το ΝΑΤΟ συνέχισε να υπάρχει, παρά το γεγονός πως θεωρητικά δεν είχα λόγο ύπαρξης, και αντί για παράδειγμα να ελαττώσει τη δραστηριότητά του, αυτό αύξησε τα μέλη του, από 16 στα 30.  

Μπορεί να επέκτεινε τους τομείς ενδιαφέροντός του, κι έτσι να συμπεριλάβει διάφορους τομείς στην ενασχόλησή του, από το διάστημα μέχρι και τον κυβερνοχώρο, ωστόσο πάλι δυσκολευόταν να βρει ξεκάθαρο ρόλο. Τα τελευταία χρόνια, κύρια ανησυχία του φαίνεται πως είναι η Κίνα, η οποία μάλιστα σε Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας, πριν λίγους μήνες, χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά «συστημική πρόκληση» για την ασφάλεια του δυτικού κόσμου.
 
Η Κίνα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως το κοινό ανακοινωθέν, «συκοφαντεί την ειρηνική ανάπτυξη της Κίνας, εκτιμά εσφαλμένα τη διεθνή πραγματικότητα και τον ρόλο του ίδιου του ΝΑΤΟ, ενώ συνεχίζει να διαπνέεται από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».