Δύο υπεργολάβοι του χρυσωρυχείου Γκράσμπεργκ, του μεγαλύτερου στον κόσμο που βρίσκεται στην Ινδονησιακή Παπούα και ανήκει στην αμερικανική πολυεθνική εταιρεία Freeport, σκοτώθηκαν από σφαίρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Οι δύο τελευταίοι θάνατοι ανεβάζουν σε δέκα τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησε απεργία στο ορυχείο χρυσού.

Ads

 
Οι δύο υπάλληλοι εταιρειών που είχαν συνάψει συμβόλαιο με την Freeport βρέθηκαν νεκροί σε ένα όχημα το οποίο ανήκει στην αμερικανική εταιρεία και προφανώς είχαν δεχθεί πυροβολισμούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Freeport Indonesia.
 
«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το όχημα που τους μετέφερε έγινε στόχος πυροβολισμών», δήλωσε.
 
Η αστυνομία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το συμβάν αυτό, που ανεβάζει σε δέκα τον αριθμό των νεκρών – οι οποίοι που ήταν όλοι Ινδονήσιοι και έχουν σκοτωθεί στο ορυχείο Γκράσμπεργκ από τα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε ξεκίνησε μία απεργία.
 
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε γίνει μία απόπειρα να σταματήσει η απεργία μετά τη δέσμευση της εταιρείας ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μισθών. Όμως πολλοί από τους 8.000 απεργούς δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, ζητώντας από τους υπεργολάβους να πληρώσουν τους μισθούς τους για τις ημέρες που απεργούσαν. Ο ινδονησιακός νόμος προβλέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κανονικά στη διάρκεια των απεργιών, όταν αυτές κρίνονται νόμιμες.
 
Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από επιθέσεις με όπλα και η αστυνομία κάνει λόγο για «άγνωστους δράστες».
 
Στο χρυσωρυχείο Γκράσμπεργκ σημειώνονται από τη δεκαετία του 1970 επιθέσεις, οι οποίες συχνά αποδίδονται σε αυτονομιστές αντάρτες που επιθυμούν την απόσχιση της Ινδονησιακής Παπούα.