Παρά τη γραπτή διάψευση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φεράρα επιμένει ότι ο «Καβαλιέρε» πρόκειται άμεσα να παραιτηθεί, αφού ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο Φεράρα, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας του, «Ιλ Φόλιο», τονίζει ότι «ο Μπερλουσκόνι θα παρουσιασθεί ενώπιον της Βουλής και της Γερουσίας, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να εγκρίνει το νόμο οικονομικής σταθερότητας και την τροπολογία που περιέχει μέρος των μέτρων που ζήτησε η Ευρώπη, και μετά από ένα λεπτό θα ανακοινώσει ότι παραιτείται, ζητώντας εκλογές για τον Ιανουάριο».

Στο μεταξύ, αύριο στις 11:00 το πρωί, τοπική ώρα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντηθούν και να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού του Δημοσίου για το 2010.

Η ανακοίνωση του Μπερλουσκόνι, πάντως, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, προκάλεσε νέα άνοδο των σπρεντ στις 480 μονάδες, αλλά και της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου στο 6,58%.

Ads

Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας και τις πιθανές εξελίξεις, το γνωστό καθολικό περιοδικό «Famiglia Cristiana», θεωρεί ότι «ήρθε η ώρα του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου Μάριο Μόντι, ο οποίος μπορεί να ηγηθεί ενός σχήματος που να βγάλει τη χώρα από τη βαλτωμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».

Αργότερα εντός της ημέρα, τα ιταλικά μέσα, μετέδιδαν πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξασφάλισε μια ακόμη εβδομάδα πολιτικού βίου. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί «αντάρτες» βουλευτές του «Καβαλιέρε», σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση «Rai», προτίθενται να ψηφίσουν, αύριο, τον ισολογισμό του ιταλικού δημοσίου για το 2010 στην βουλή, «απλά και μόνο από αίσθημα καθήκοντος».

Μπορεί, όμως, κάποιοι, να διαλέξουν τον δρόμο της αποχής, ώστε να δοθεί πράσινο φως στον ισολογισμό, στέλνοντας όμως, συγχρόνως, ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας στον μεγιστάνα-πρωθυπουργό. Κάτι που σημαίνει ότι η οριστική αναμέτρηση μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο Μπερλουσκόνι θα συνδέσει, κατά τα λεγόμενά του, την έγκριση μέρους των οικονομικών μέτρων που ζητά η Ευρώπη, με ψήφο εμπιστοσύνης.

Κουτσομπολιά τα περί παραίτησης, απαντά ξανά ο Μπερλουσκόνι
 
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προέβη σε νέα τηλεφωνική δήλωση, στην εφημερίδα «Λίμπερο», σχετικά με τις φήμες περί παραίτησής του από την πρωθυπουργία. «Όλα αυτά είναι κουτσομπολιά που στερούνται βάσης. Αύριο ψηφίζεται ο ισολογισμός του Δημοσίου». Στη συνέχεια θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης επί της επιστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θέλω να δω ποιος θα τολμήσει να με προδώσει, θέλω να τους κοιτάξω κατάματα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
 
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος του Μπερλουσκόνι -«Λαός της Ελευθερίας»- ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησης, κάνοντας λόγο για «αβάσιμες πληροφορίες».

Ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Τζουλιάνο Φεράρα, επιμένει ότι ο «Καβαλιέρε» πρόκειται να παραιτηθεί άμεσα και να ανοίξει, συνεπώς, ο δρόμος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Βέλγιο: Η ΕΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει τον Μπερλουσκόνι σε παραίτηση
 
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υποχρεώσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. «Δεν είναι της αρμοδιότητος των ευρωπαϊκών χωρών να πουν κατά πόσο ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη από το λαό, θα πρέπει να παραιτηθεί ή όχι», έγραψε ο Ρέιντερς στην ιστοσελίδα του.