Πολλαπλά ερωτηματικά για την επιβιώση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να υποβάλει παραίτηση εντός της ημέρας, το αργότερο έως το πρωί της Τρίτης. Νωρίτερα ο ιταλικός Τύπος ανέφερε ότι 20 βουλευτές του φέρονται έτοιμοι να τον εγκαταλείψουν, ενώ κάποιοι αναλυτές σημείωναν ότι ο αριθμός θα αγγίξει τους 40. Ωστόσο, ο ίδιος χαρακτηρίζει αβάσιμες τις φήμες ενώ νωρίτερα επέμενε ότι παρά την εσωκομματική «εξέγερση» θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που συνοδεύει τα μέτρα που ζητούνται μετ’ επιτάσεως από την ΕΕ. Ωστόσο, ο Iταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση, δεν διαθέτει, πλέον, την αναγκαία πλειοψηφία στην βουλή. Την ίδια ώρα, νέο ρεκόρ κατέγραψε η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων φτάνοντας στο 6,543%. Πάντως μετά τις φήμες για την παραίτηση Μπερλουσκόνι το χρηματιστήριο του Μιλάνου γύρισε σε θετικά πρόσημα.

Ads

«Είναι σαφές ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παραιτηθεί. Είναι ζήτημα ωρών, λεπτών σύμφωνα με ορισμένους» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τζουλιάνο Φεράρα, διευθυντής της εφημερίδας Il Foglio και πρώην υπουργός, που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού της Ιταλίας. Ανάλογη δήλωση ήλθε από τον δημοσιογράφο της κεντροδεξιάς καθημερινής εφημερίδας Libero, Φράνκο Μπέκις, ο οποίος ανέφερε μέσω Twitter ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης. Στη φήμη της επικείμενης παραίτησης το Χρηματιστήριο του Μιλάνου «πέταξε», ενώ μείωσαν τις απώλειές τους και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Λίγη ώρα αργότερα πάντως ήλθε η διάψευση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να χαρακτηρίζει μέσω συνεργατών του αβάσιμες τις φήμες περί παραίτησης -παρόλο που και η Λέγκα του Βορρά, ο κυβερνητικός του εταίρος στη Βουλή, αναγνωρίζει ότι πλειοψηφία πλέον δεν υπάρχει.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, 20 βουλευτές φέρονται έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον Μπερλουσκόνι, συγκροτώντας αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα. Η κίνηση αυτή θα στερούσε από την παρούσα κυβέρνηση την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή. Σύμφωνα, πάντως, με πολιτικούς παρατηρητές, οι δυσαρεστημένοι βουλευτές που σκέπτονται να εγκαταλείψουν τον «Καβαλιέρε», φθάνουν, συνολικά, τους σαράντα, ενώ δεν αποκλείεται, τελικώς, ο Σίβιο Μπερλουσκόνι, να δημιουργήσει ένα νέο, μικρότερο κόμμα, μόνο με τους στενότερους συνεργάτες του.

Ads

Σύμφωνα με την «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», τα πιθανότερα πολιτικά σενάρια είναι: το πρώτο προβλέπει κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό των πρώην ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι. Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για νέα κυβέρνηση του κόμματος του Μπερλουσκόνι, μαζί με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο, αλλά με καινούριο πρωθυπουργό. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το πολύ για τον Ιανουάριο, είναι ο βασικός κορμός του τρίτου σεναρίου προβλέψεων της εφημερίδας.
  
O Ιταλός πρωθυπουργός, πάντως, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χαίρει της απαιτούμενης υποστήριξης στο κοινοβούλιο. Στο μεταξύ, πιέσεις για προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων συνεχίζουν να ασκούν και οι κοινοτικοί εταίροι στη Ρώμη, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ να δηλώνει απερίφραστα ότι «η Ιταλία έχει πρόβλημα αξιοπιστίας».

«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την αναγκαία πλειοψηφία»

Ο Iταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, δήλωσε, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Rai Τre, ότι η κυβέρνηση, κατά την άποψή του, δεν διαθέτει, πλέον, την αναγκαία πλειοψηφία στην βουλή. «Τις ημέρες αυτές, μίλησα με τον Μπερλουσκόνι και μου δόθηκε η εντύπωση ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί. Δεδομένων και των εξελίξεων, πιστεύω ότι, πιθανότατα, η πλειοψηφία, στο κοινοβούλιο, έπαψε να υφίσταται, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε άσκοπα» τόνισε ο Μαρόνι.

«Πρέπει να προχωρήσουμε , και επίσημα, στην διαπίστωση, ότι πολλοί βουλευτές που εκλέχθηκαν με την κυβέρνησή μας αποφάσισαν να περάσουν στην αντιπολίτευση. Ας ζητήσουμε, λοιπόν, να εκφρασθεί και πάλι ο κυρίαρχος λαός, διότι αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Μαρόνι, πάντως, «η Λέγκα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα θα προέλθουν από το μπερλουσκονικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας, που εγκαταλείπεται καθημερινώς από τους βουλευτές του».

Αργά χθες βράδυ, στο μεταξύ, και η βουλευτίνα και τηλεπαρουσιάστρια Γκαμπριέλλα Καρλούτσι αποφάσισε να διαχωρίσει την θέση της από τον «Λαό της Ελευθερίας» και να προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου κόμματος Udc. «Τάσσομαι υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Δεν ενημέρωσα, όμως, τον Σίλβιο, διότι τον αγαπώ» δήλωσε η Καρλούτσι.

Ρεκόρ των δεκαετών ιταλικών ομολόγων

Εν τω μεταξύ, νέο ρεκόρ κατέρριψε σήμερα η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων, φτάνοντας στο 6,543%, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ιταλία για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Χθες, ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, διεμήνυσε ότι εάν η Ρώμη δεν εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί, η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Στις συναλλαγές της προηγουμένης Παρασκευής, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας διαμορφωνόταν στο 6,371%.