Η μετάλλαξη Ομικρον παρακάμπτει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με την Δέλτα την ανοσία των εμβολιασμένων, σύμφωνα με δανική έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που εξηγεί την μεγάλη μεταδοτικότητα της Ομικρον.

Ads

Από την ανακάλυψη της υψηλής μετάλλαξης παραλλαγής Ομικρον τον Νοέμβριο, οι επιστήμονες ξεκίνησαν την αναζήτηση των λόγων για τους οποίους προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση και εμφανίζεται περισσότερο μεταδοτική σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την  ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου η «Όμικρον» μπορεί να ξαναμολύνει το ίδιο άτομο 4 και 5 φορές, ωστόσο σπάνια οδηγεί έναν ασθενή σε νοσηλεία, καθώς όπως λέει κανείς από τους ασθενείς στην Ελλάδα που βρίσκεται διασωληνωμένος αυτή την στιγμή δεν νοσεί από την «Όμικρον». 

Η έρευνα

Μελετώντας περί τα 12.000 νοικοκυριά στην Δανία στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Ομικρον είναι 2,7 έως 3,7 φορές περισσότερο μολυσματική σε σχέση με την Δέλτα στους εμβολιασμένους Δανούς.

Ads

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Statistics Denmark και του Statens Serum Institut (SSI) δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα διότι είναι αποτελεσματικότερος στην παραβίαση της ανοσίας που έχει επιτευχθεί χάρις στα εμβόλια.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση της Ομικρον μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην παράκαμψη της ανοσίας μάλλον παρά στην εγγενή αύξηση της βασικής μεταδοτικότητας», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Το 78% των Δανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 48% έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση. Περισσότεροι από 8 στους 10 Δανούς έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει τρίτη αναμνηστική δόση έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ανεξαρτήτως παραλλαγής, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Αν και περισσότερο μεταδοτική, η Ομικρον φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με την τεχνική διευθύντρια του SSI Tyra Grove Krause.

«Αν και η Ομικρον θα είναι ακόμη σε θέση να προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, όλα δείχνουν ότι είναι ηπιότερη από την παραλλαγή Δέλτα», είπε προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νοσηλείας με Ομικρον είναι ο μισός σε σχέση με την Δέλτα. Και αυτό το συμπέρασμα συμπίπτει με τα αποτελέσματα και άλλων μελετών.

Από τους 93 ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Ομικρον στα τέλη του Δεκεμβρίου, λιγότεροι από 5 έλαβαν εντατική θεραπεία, δείχνουν τα στοιχεία.

«Αυτό ίσως θα μας βγάλει από την πανδημία, ώστε αυτό να είναι το τελευταίο κύμα», είπε η τεχνική διευθύντρια του SSI.

Γιαμαρέλου: H «Όμικρον» μπορεί να ξαναμολύνει 4 και 5 φορές 

Η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε την δράση της «Όμικρον» στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε,  υπολογίζεται ότι αφορά το 60% των κρουσμάτων αυτή την στιγμή, ενώ αποκάλυψε ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» μπορεί να ξαναμολύνει 4 και 5 φορές ένα άτομο.

Μιλώντας για την μεταδοτικότητα και τα συμπτώματα της «Όμικρον» σε σχέση με την «Δέλτα» τόνισε ότι «Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. 

Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Δεν αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με την Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες, Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε». 

Στην συνέχεια, τοποθετήθηκε για τις πιθανότητες νοσηλείας ασθενή που έχει μολυνθεί από την «Όμικρον» και είπε ότι κανείς ασθενής που βρίσκεται διασωληνωμένος δεν έχει προσβληθεί από την «Όμικρον», ενώ τόνισε ότι «Διεθνώς λέμε ότι 11% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά 4% έχουν μειωθεί οι θάνατοι. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο ιός της Όμικρον δεν είναι τόσο μολυσματικός, όπως η Δέλτα». 

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε, επίσης, την σημασία του εμβολιασμού λέγοντας ότι «Ο εμβολιασμένος που έχει πάρει και τη τρίτη δόση του εμβολίου προφυλάσσεται εκτός από τη Δέλτα και από την Όμικρον σε ποσοστό 70%. Αν είναι ανεμβολίαστος μπορεί να μολυνθεί κάποιος και να κάνει μεταλλάξεις οι οποίες θα μολύνουν περισσότερους . Έτσι δεν τελειώνει αυτό το κακό».

Τέλος, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ η νόσηση από την Όμικρον κρατάει μόλις τρεις ημέρες σε αντίθεση με τη Δέλτα όπου ο μέσος όρος νοσηλείας είναι δέκα ημέρες. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «ακόμα και το 1% των κρουσμάτων να χρειαστεί νοσηλεία λόγω της Όμικρον, αυτό σημαίνει 100.000 ανθρώπους. Πάντα είναι μπροστά μας ο φόβος για το Σύστημα Υγείας αλλά και το τι θα γίνει με την εκπαίδευση».