Το ανθρώπινο δράμα στο Αφγανιστάν δεν έχει τέλος καθώς ο μέχρι τώρα απολογισμός του διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι πάνω από 180 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ανάμεσά τους 13 Αμερικανοί στρατιώτες, παιδιά αλλά και Ταλιμπάν. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούν τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπως έκαναν και εχθές Πέμπτη ενώ οι μαρτυρίες σοκάρουν.

Ads

Το σίγουρο είναι ότι ο καμικάζι που πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από την βορειοανατολική πύλη του αεροδρομίου, χθές το απόγευμα, στόχευε αμάχους και πεζοναύτες, ενώ λίγη ώρα μετά, ακολούθησε δεύτερη έκρηξη κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον το οποίο απέχει ελάχιστα μέτρα από το σημείο της πρώτης επίθεσης. Ακολούθησε μπαράζ πυροβολισμών.

Διαβάστε επίσης: Βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ: Αυξάνονται οι νεκροί, αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις

«Ήταν λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα όταν έγινε η επίθεση και έπεσα στην τάφρο. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να μείνω ζωντανός και είδα εκατοντάδες ανθρώπους τραυματίες και νεκρούς μέσα στο νερό» ανέφερε ένα από τους αυτόπτες μάρτυρες. «Πήγα εκεί να πάρω βίζα για την Αμερική. Στο αεροδρόμιο. Έγινε μία πολύ ισχυρή έκρηξη, επίθεση αυτοκτονίας ανάμεσα στους ανθρώπους» πρόσθεσε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Ads

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο ISIS Kορασάν, το παρακλάδι του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι ο βομβιστής είναι αυτός ο νέος ανθρωπος που ονομαζόταν, Αμπντλούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι και τον βλέπουμε να ποζάρει κρατώντας ένα τουφέκι μπροστά στο λάβαρο της οργάνωσης.

Με την ίδια ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οργάνωση αναφέρει πως στοχεύει στον θάνατο των αμερικανών στρατιωτών ενω στοχοποιεί και τους Ταλιμπάν ως συνεργάτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι η επίθεση έγινε σε σημείο που την ευθύνη ασφαλείας έχουν οι Αμερικανοί, και ότι όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα . «Λόγω της παρουσίας ξένων στρατιωτών στο αεροδρόμιο, γίνονται τέτοιου τύπου επιθέσεις» σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τζο Μπάιντεν, φορτισμένος, αναφέρθηκε στις οικογένειες των πεζοναυτών που σκοτώθηκαν αλλά ξεκαθάρισε παράλληλα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάρουν εκδίκηση. «Όσοι κάνατε αυτή την επίθεση, καθώς και όσοι θέλετε να βλάψετε την Αμερική να γνωρίζετε πως δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε, θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τέσσερις ημέρες πριν εκπνεύσει η διορία που Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν έχουν συμφωνήσει, οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τη διαδικασία εκκένωσης. Ο Μπάιντεν είπε ότι αν χρειαστεί θα ακολουθήσουν επιχειρήσεις μικρής κλίμακας για τον απεγκλωβισμό Αμερικανών και συνεργατών τους.

Οι περισσότερες από τις νατοϊκές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει πως οι επιχειρήσεις εκκένωσης των πολιτών τους θα ολοκληρωθούν απόψε. Στην Μεγάλη Βρετανία τα μέσα κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση Τζόνσον καθώς ανοιχτά πλέον παραδέχεται πως περισσότεροι από 1.000 συνεργάτες της χώρας θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν, καθώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα μέσα και ο χρόνος για να φύγουν με ασφάλεια.

Στις νέες δορυφορικές εικόνες από την περιοχή του αεροδρομίου καταγράφονται τα αεροσκάφη που αναχωρούν και εκατοντάδες πολίτες που παρά το χτύπημα αναζητούν απελπισμένα παρά τον κίνδυνο, τον δρόμο για την ελευθερία.

Οι τζιχαντιστές του Αφγανιστάν ίσως δεν έχουν δείξει ακόμα όλα τα χαρτιά τους, λένε αναλυτές για θέματα τρομοκρατίας, καθώς υπάρχουν φόβοι για άλλου είδους χτύπημα από το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν, με παγιδευμένα αυτοκίνητα ή πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο.