Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο άσκησε τη Δευτέρα δριμύτατη κριτική στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας πως «οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο πετρελαίου, με σκοπό να καταστρέψουν τη Βενεζουέλα αλλά και την Ρωσία».

Ads

«Ένας πραγματικός πόλεμος πετρελαίου βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Μαδούρο. Πρόσθεσε δε ότι «στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να καταστρέψουν την Ρωσία, να την οδηγήσουν στην κατάρρευση ως παγκόσμια δύναμη, γεγονός που και ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τη Δευτέρα».

«Ταυτόχρονα, η κατάρρευση που σημειώνουν οι τιμές στο πετρέλαιο έχουν ως άμεσο στόχο τη Βενεζουέλα», εκτίμησε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «οι Αμερικανοί θέλουν να μετατρέψουν την χώρα μας σε αποικία, να καταλύσουν την ανεξαρτησία και την επανάστασή μας, χρησιμοποιώντας ως μέσο μια οικονομική κατάρρευση».

Ο Μαδούρο υπενθύμισε πως το Σεπτέμβριο η τιμή του πετρελαίου της Βενεζουέλα ανερχότα στα 95 δολάρια το βαρέλι, ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου η τιμή έκανε «βουτιά» κατά 50%, στα 48 δολάρια ανά βαρέλι.

Ads

«Σε κάθε περίπτωση, ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και η Βενεζουέλα θα παραδοθούν και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν θα τους αφήσουμε να υπερισχύσουν σε βάρος μας», κατέληξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλα.