Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έδιωξε τον διοικητή της Αεροπορικής Άμυνας και τον υπεύθυνο της Συνοριακής Ασφάλειας της χώρας, επειδή ένα σουηδικό αεροσκάφος κατάφερε να ρίξει λούτρινα αρκουδάκια που μετέφεραν μηνύματα για ελευθερία.

Ads

 
Το περιστατικό συνέβη στις 4 Ιουλίου, ωστόσο οι αρχές το επιβεβαίωσαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου «ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνοριακής Ασφάλειας, υποστράτηγος Ιγκόρ Ραχκόβσκι και ο διοικητής της Αεροπορικής Άμυνας της χώρας, υποστράτηγος Ντμίτρι Πακμέλκιν απέτυχαν στα καθήκοντά τους και εγκαταλείπουν τη θέση τους».
 
Το αεροπλάνο, το οποίο ναύλωσε σουηδική εταιρεία δημοσίων σχέσεων, πέρασε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας από τη Λιθουανία και έριξε εκατοντάδες μικρά λούτρινα αρκουδάκια κοντά στην πόλη Ιβενέτς και στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Μινσκ.
 
Τα αρκουδάκια έπεσαν με μικρά αλεξίπτωτα και «κουβαλούσαν» ταμπέλες που ζητούσαν ελευθερία της έκφρασης και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε δύο Λευκορώσους που θεωρεί ότι βοήθησαν το σουηδικό εγχείρημα. Πρόκειται για τον φοιτητή δημοσιογραφίας Άντον Σουριάπιν και τον κτηματομεσίτη, Σεργκέι Μπασαρίμοφ.
 
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που οι δύο συλληφθέντες κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ποινής φυλάκισης μέχρι επτά ετών.
 
* Φωτογραφίες από το RT.