Η νικοτίνη φαίνεται να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με μελέτη μιας ομάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Pitié-Salpêtrière» (του νοσοκομειακού συστήματος «Δημόσια Βοήθεια – Νοσοκομεία του Παρισιού, «AP-HP») περίπου 5% των προσβεβλημένων ασθενών ήταν καπνιστές. Κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν λίαν συντόμως.

Ads

Τα στοιχεία εκπλήσσουν. Η αναλογία καπνιστών μεταξύ των μολυσμένων από τον κορωναϊό SARS-CoV-2 ατόμων είναι χαμηλή. Δημοσιευθείσα τέλος Μαρτίου στο (αμερικανικό ιατρικό) περιοδικό «New England Journal of Medicine» κινέζικη μελέτη, σε περισσότερα από χίλια προσβεβλημένα άτομα, έδειξε ότι το ποσοστό των καπνιστών ήταν 12.6%, ήτοι αρκετά μικρότερο από αυτό των καπνιστών στην Κίνα (28%).

Άλλες μελέτες, επίσης, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομειακού συστήματος «Δημόσια Βοήθεια – Νοσοκομεία του Παρισιού («AP-HP»), μεταξύ των περίπου 11.000 νοσηλευόμενων εξαιτίας του Κορωναϊού-19 (Covid-19) ασθενών -στις αρχές Απριλίου, και από την αρχή της επιδημίας- 8.5% αυτών ήταν καπνιστές, ενώ το ποσοστό, σε ολόκληρη τη χώρα, καθημερινών καπνιστών είναι 25.4%.

Περίεργοι, όπως άλλοι, για αυτό το χαμηλό ποσοστό καπνιστών ασθενών, ο γιατρός Makoto Miyara και ο καθηγητής Zahir Amoura, της Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Pitié-Salpêtrière» («AP-HP»), και οι συνάδελφοί τους προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Σε μία μελέτη έτοιμη για δημοσίευση στον ιστότοπο «Qeios», στις 20 Απριλίου, συνέκριναν τα ποσοστά καθημερινών και περιστασιακών καπνιστών, στους ασθενείς εξωτερικών ιατρείων (με ήπια συμπτώματα), διαγνωσμένους με τον Κορωναϊό-19 (Covid-19), και σε άλλους ασθενείς, σε σοβαρότερη κατάσταση (αλλά όχι σε Μ.Ε.Θ.), νοσηλευόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Pitié-Salpêtrière», με αυτά των καπνιστών στο γαλλικό πληθυσμό.

Ads

«Ο κίνδυνος διαιρείται κατά πέντε φορές»

Τα αποτελέσματα είναι σαφή. Μεταξύ των 343 νοσηλευμένων  ασθενών, μέσης ηλικίας 65 ετών, το 4.4% ήταν καθημερινοί καπνιστές. Και, μεταξύ των 139 ασθενών εξωτερικών ιατρείων, μέσης ηλικίας 44 ετών, των 5.3% ήταν καθημερινοί καπνιστές. «Λήφθηκαν υπόψη οι κύριοι συγχυτικοί παράγοντες, όπως το φύλο και η ηλικία», διευκρινίζει η επιδημιολόγος Florence Tubach (του νοσοκομείου «Pitié-Salpêtrière», του Πανεπιστημίου της Σορβόννης), συνυπεύθυνη της μελέτης. Γνωρίζουμε πράγματι ότι το κάπνισμα μειώνεται με την ηλικία.

Από το 30% που αφορά σε ηλικίες 45-54, περνούμε στο 8.8% των γυναικών και στο 11.3% των ανδρών, 65-75 ετών, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο βαρόμετρο υγείας της Εθνικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας («SPF»), που δεν υπερβαίνει τα 75 χρόνια.

«Η εγκάρσια μελέτη μας υποδηλώνει έντονα ότι οι καθημερινοί καπνιστές έχουν πολύ χαμηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης μίας συμπτωματικής ή σοβαρής μόλυνσης από τον κορωναϊό SARS-CoV-2, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό», εξηγούν οι ερευνητές. «Το αποτέλεσμα είναι σημαντικό, ο κίνδυνος μειώνεται κατά πέντε φορές στους ασθενείς εξωτερικών ιατρείων και κατά τέσσερις στους νοσηλευόμενους. Σπάνια παρατηρούμε κάτι τέτοιο στην ιατρική», διαπιστώνει η Florence Tubach.