Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους για 14ο Σάββατο κατά της άκρως αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης με τους Παλαιστίνιους.

Ads

Η κύρια διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ, τον εμπορικό κόμβο του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από την επίθεση της Παρασκευής, κατά την οποία ένας Ιταλός τουρίστας σκοτώθηκε και άλλοι πέντε Ιταλοί και Βρετανοί πολίτες τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς. 

Oι αστυνομικές αρχές αρχικά ήταν ενάντια σε κάθε είδους συγκέντρωση, λόγω των «τρομοκρατικών» επιθέσεων: έναν όρο που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι για επιθέσεις από Παλαιστίνιους. Τελικά, έγινε αποδεκτή η συμβιβαστική λύση της συγκέντρωσης χωρίς την πραγματοποίηση πορείας. 

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας κατά της δικαστικής αναθεώρησης παρουσίασαν την αντικυβερνητική διαδήλωση ως συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους νεκρούς και τους τραυματίες των επιθέσεων της Παρασκευής, καθώς και προς τους Ισραηλινούς που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και τα σύνορα με τη Γάζα και επλήγησαν από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις των Παλαιστινίων. Είχαν προηγηθεί οι αλλεπάλληλες βίαιες έφοδοι των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο κατάμεστο τέμενος Αλ Ακσα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, εν μέσω Ραμαζανιού και εβραϊκού Πάσχα.

Ads

Στο Τελ Αβίβ, οι διαδηλωτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

Διαβάστε σχετικά: Γιατί η δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου «βάζει φωτιά» στο Ισραήλ

Με την ανακοίνωση της καθυστέρησης των προτεινόμενων αλλαγών στο νομικό σύστημα του Ισραήλ, ο Νετανιάχου φάνηκε να κατευνάζει κάποιες από τις εντάσεις που τροφοδότησαν τρεις ταραχώδεις μήνες διαμαρτυριών. Όμως η ανακοίνωσή του απέτυχε να αντιμετωπίσει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις και ο ίδιος ορκίστηκε να αναβιώσει το σχέδιο τις επόμενες εβδομάδες, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για έναν συμβιβασμό με την αντιπολίτευση.

Οι επικριτές των νομοθετικών παρεμβάσεων φοβούνται ότι οι αλλαγές στο δικαστικό σώμα θα καταργήσουν σημαντικούς ελέγχους και ισορροπίες στην κυβέρνηση, πως θα διαβρώσουν και θα υπονομεύσουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα του Ισραήλ – κάτι που ήδη αμφισβητείται εδώ και καιρό.

Η δικαστική αναμόρφωση που προωθείται θα δώσει στην Κνεσέτ (κοινοβούλιο) και συνεπώς στα κόμματα εξουσίας, μεγαλύτερο έλεγχο επί της ισραηλινής δικαιοσύνης: Από το πώς επιλέγονται οι δικαστές, μέχρι το για ποιους νόμους μπορεί να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ αναβαθμίζεται η εξουσία του κοινοβουλίου καθώς θα μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το σχέδιο θα έδινε στον Νετανιάχου -ο οποίος δικάζεται για διαφθορά- και στους συμμάχους του τον τελευταίο λόγο στον διορισμό των δικαστών της χώρας. Θα έδινε επίσης στο κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από τους συμμάχους του, την εξουσία να ανατρέπει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και να περιορίζει την ικανότητα του δικαστηρίου να αναθεωρεί νόμους.