Σε μία κίνηση που φανερώνει ότι κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ προχωρά η Μόσχα, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Τραμπ κατά της Συρίας.

Ads

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε λίγο πριν τις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ότι το Πεντάγωνο ειδοποιήθηκε πως η λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές των ΗΠΑ, ο οποίος έχει στόχο να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα κλείσει στις 00:00 (ώρα Ελλάδας), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τρεις μέρες μετά την επίθεση με χημικά στη Συρία  

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση με χημικά όπλα και προκάλεσε σοκ στον κόσμο, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν μια αεροπορική βάση στη Συρία, προχωρώντας σε μια μονομερή ενέργεια που καταγγέλθηκε έντονα από τη Ρωσία, τον κύριο σύμμαχο του συριακού καθεστώτος.

Ads

Η Μόσχα ζήτησε να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μερικές ώρες μετά την πρώτη αμερικανική στρατιωτική δράση εναντιον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τη διαταγή για την επίθεση αυτή έδωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο τασσόταν ανέκαθεν εναντίον οποιασδήποτε άμεσης επέμβασης στη Συρία.

Γύρω στις 03:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) 59 πύραυλοι κρουζ Tomahawk εκτοξεύθηκαν από δύο αμερικανά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον της αεροπορικής βάσης του Αλ-Σαϊράτ, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.

image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Tvxs Συνέντευξη: Γιατί ο Τραμπ διέταξε την επίθεση στη Συρία

Αυτή η «κατάφωρη επίθεση» προκάλεσε «έξι νεκρούς, τραυματίες και σημαντικές υλικές ζημιές», ανέφερε μερικές ώρες αργότερα ο συριακός στρατός, χωρίς να διευκρινίσει αν τα θύματα ήταν στρατιωτικοί ή άμαχοι.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανακοίνωσε τον θάνατο εννέα αμάχων σε γύρω χωριά. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του πως σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες και πως το αεροδρόμιο «καταστράφηκε σχεδόν πλήρως: τα αεροπλάνα, η πίστα, η αποθήκη καυσίμων και το κτίριο αντιαεροπορικής άμυνας κονιορτοποιήθηκαν».

Εννέα αεροπλάνα καταστράφηκαν, υποστήριξε η ρωσική τηλεόραση μεταδίδοντας εικόνες από τα υπόστεγα και από έναν διάδρομο ο οποίος έφερε μικρές ζημιές.

image

Μεντβέντεφ: Βρεθήκαμε μια «ανάσα» από τον πόλεμο με τις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία έφεραν τις ΗΠΑ «μία ίντσα» μακριά από στρατιωτική σύρραξη με τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετέδωσε νωρίτερα το Reuters.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Μεντβέντεφ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση, χαρακτήρισε τις επιδρομές παράνομες και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι παραλίγο να φθάσει «στα όρια της σύγκρουσης» με τις ρωσικές δυνάμεις.

«Με την ενέργεια της αυτή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι εξαρτάται πλήρως από την γνώμη που έχει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο ο ίδιος είχε επικρίνει με σφοδρότητα κατά την τελετή της ορκωμοσίας του», σημείωσε. 

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίζεται δικαιωμένος για την εκτίμηση που είχε κάνει όταν εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ και συγκεκριμένα για το τι θα επακολουθούσε της εκλογής του. «Αμέσως μετά την εκλογή του είχα επισημάνει, ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα οι μηχανισμοί εξουσίας του κατεστημένου, θα ‘ακυρώσουν’ τις προεκλογικές θέσεις του Τραμπ. Χρειάστηκαν μόνο δυόμιση μήνες».

image

Τα πρώτα ρωσικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία

Λίγη ώρα μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, η Ρωσία ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από τη Συρία και απαίτησε μια έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού.

«Η ρωσική πλευρά αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και την ασφάλεια των πτήσεων στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία» που πραγματοποιούν η ρωσική και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ανέφερε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις: