Οι ακτιβιστές για το κλίμα και οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα Κίτρινα Γιλέκα και τους Βάσκους εθνικιστές ενόψει της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, που θα διεξαχθεί αυτό το σαββατοκύριακο.

Ads

Σκοπός τους να ενώσουν και τις φωνές τους κατά των ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Σε μια “αντί-G7” σύνοδο στις πόλεις Εντάι στη Γαλλία και Ιρούν στην Ισπανία, στη γαλλο-ισπανική μεθόριο, 30 χλμ νότια της Μπιαρίτς, 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις συναντώνται για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές και κλιματικές πολιτικές που ακολουθούν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.

«Ο κυνισμός της συνόδου της G7 συνίσταται στο ότι έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της διοργάνωσης την ανισότητα, αλλά είναι αυτές οι ίδιες οι πολιτικές των πλούσιων χωρών που δημιουργούν και ενισχύουν την ανισότητα»,  δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Alternatives G7,  Σεμπαστιάν Μπαγιέλ. Όπως είπε ο ίδιος, δεν βλέπει να υπάρχει καμία αντίφαση στο γεγονός ότι οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συνεργάζονται με τα μέλη των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, ενός κινήματος που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα. Ο Μπαγιέλ πρόσθεσε ότι το κίνημα των Βάσκων αυτονομιστών στην Ισπανία έχει εγκαταλείψει τη βία. 

Ads

Η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Friends of the Earth, Μαλικά Πεϊρό, δήλωσε από την πλευρά της ότι η παρουσία των Κίτρινων Γιλέκων στη σύνοδο είναι απαραίτητη. «Χτίζουμε γέφυρες με τα Κίτρινα Γιλέκα, που είναι ένα πολυεπίπεδο κίνημα. Ένα τμήμα του αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι τα κοινωνικά και τα κλιματικά ζητήματα είναι στενά συνδεδεμένα», είπε.