Η ισραηλινή κυβέρνηση, αν και δεν έχει κάποιες αποδείξεις, δηλώνει πεπεισμένη πως οι μεγάλες φωτιές που μαίνονται στη χώρα είναι πράξεις «τρομοκρατών» Παλαιστινίων. Πάντως η περιοχή πλήττεται από χρόνια ξηρασία, ενώ οι δυνατοί άνεμοι ενισχύουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς.

Ads

Πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και μαίνονται εδώ και ημέρες. Στο βορρά, στα δυτικά, το κεντρικό Ισραήλ… Δεκάδες χιλιάδες ανθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μέσα στο πύρινο χάος, οι ισραηλινές αρχές πραγματοποιούν έρευνες προς πάσα κατεύθυνση για τα αίτια με τον ισραηλινό τύπο να κάνει πλέον λόγο για «ιντιφάντα της φωτιάς» χρεώνοντας εμπρησμούς στους Παλαιστίνιους.

Την αρχή έκανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως οποίος κατήγγειλε πως πίσω από τις φωτιές βρίσκονται «τρομοκράτες» και εξήγγειλε αυστηρές ποινές. Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος πως τις φωτιές έχουν βάλει Παλαιστίνιοι.

«Πάλι άλλο ένα γεγονός ανάγεται στην αιώνια διαμάχη Ισραηλινών Παλαιστινίων», σχολιάζει η Deutsche Welle και συνεχίζει: «Πρόκειται όμως όντως για πράξη εμπρησμού στον αγώνα εναντίον των Ισραηλινών ή μήπως το Ισραήλ εκμεταλλεύεται πολιτικά τη φωτιά; Απάντηση δεν υπάρχει».

Ads

Ο Νετανιάχου πάντως δηλώνει απολύτως βέβαιος. «Δυστυχώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για περιπτώσεις εμπρησμού», δηλώνει, χωρίς όμως να δώσει κάποιο στοιχείο. Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ από το εθνικιστικό κόμμα, ο οποίος υποστήριξε πως «οι πυρκαγιές μόνο εμπρησμός μπορεί να είναι και μάλιστα από κάποιον που δεν ανήκει στη χώρα». Από την πλευρά της η ισραηλινή αστυνομία έχει συλλάβει ήδη 12 Παλαιστινίους, άγνωστο με ποια στοιχεία.

«Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να φανατίσουν την ισραηλινή κοινή γνώμη εναντίον των Αράβων», δήλωσε ο Βάζελ Αμπού Γιουσέφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Αραβικής καταγωγής βουλευτές στη Κνέσετ κάνουν λόγο για σκόπιμη καμπάνια υποκίνησης μίσους εναντίον των Αράβων και επισημαίνουν ότι φωτιά έχει ξεσπάσει και σε περιοχές όπου ζουν Άραβες, όπως η Χάιφα, το λιμάνι που θεωρείται πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης Αράβων με Ισραηλινούς, αλλά και στη Δυτική Όχθη κοντά στη Ραμάλα, σε περιοχές όπου σε ένα μεγάλο τμήμα του έχει την έδρα της η παλαιστινιακή διοίκηση.