Στους 41 νεκρούς και 239 τραυματίες ανέρχεται ο τελικός τραγικός απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου το βράδυ της Τρίτης τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και στη συνέχεια ανατινάχθηκαν. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ «οι ενδείξεις δείχνουν πως πρόκειται για ενέργεια του Ισλαμικού Κράτους».

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές της Κωνσταντινούπολης, από τους 41 νεκρούς οι 10 είναι πολίτες ξένων χωρών και οι 3 έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των 37 από τους 41 νεκρούς. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

«Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγουμένως είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα. Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτό, που βρίσκεται έναν όροφο πιο κάτω.

Η επίθεση στο προαναφερθέν αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους αντάρτες του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Η στιγμή της έκρηξης

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Σημειώνεται πως  μετά την επίθεση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Ads