Σε κλοιό αιματηρών διαδηλώσεων βρίσκεται το Ιράν. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως μια διαμαρτυρία κατά της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ανεργίας αλλά εχουν λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις. 

Ads

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στο Ιράν μετά το 2009 και την επανεκλογή στην προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, όταν η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει νοθεία.

Τώρα οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί, φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στο δικτάτορα».

Οι διαδηλώσεις έχουν αρκετή συμμετοχή τις τελευταίες ημέρες και έχουν εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως το Ντορούντ, το Κερμανσάχ αλλά και την πρωτεύουσα Τεχεράνη. 



Χθες, στο Ντορούντ η αστυνομία διέλυσε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με αληθινά πυρά. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών. Οι πληροφορίες έκαναν αρχικά λόγο για δυο νεκρούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε σήμερα ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Χαμπιμπολάχ Χοτζαστεπούρ, κατηγορώντας «εχθρικές ομάδες και ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές». Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δυνάμες ασφαλείας δεν άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. «Ο στόχος μας ήταν να βάλουμε ειρηνικά τέλος στις διαδηλώσεις, αλλά λόγω της παρουσίας ορισμένων ατόμων και ομάδων, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», όπως είπε.

Ads

Σε λογαριασμό στο Telegram των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος στρατού του καθεστώτος, αναφέρεται πως «ένοπλοι διείσδυσαν μεταξύ των διαδηλωτών και άνοιξαν πυρ στα τυφλά εναντίον των πολιτών και εναντίον της νομαρχίας».

 Κατά τις διαδηλώσεις δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και δημόσια κτίρια δέχθηκαν επιθέσεις. Σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης άρχισαν κι αυτά να δημοσιοποιούν βίντεο των διαδηλώσεων, παρουσιάζοντας ως «αντεπαναστάτες» αυτούς που καίνε ιρανικές σημαίες ή επιτίθενται σε δημόσια κτίρια.

Το Ιράν προειδοποίησε πως οι διαδηλωτές «θα πληρώσουν το τίμημα». «Αυτοί που καταστρέφουν τα δημόσια αγαθά, δημιουργούν αταξία και δρούν στην παρανομία οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να πληρώσουν το τίμημα. Θα δράσουμε κατά των βιαιοτήτων και αυτών που προκαλούν τον φόβο και τον τρόμο», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί.

Επιπλέον, από τις υπηρεσίες ασφαλείας, αποφασίστηκε ο περιορισμός της πρόσβασης μέσω κινητών τηλεφώνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Telegram και Instagram.  

Οι αρχές κατηγορούν «αντεπαναστατικές» οργανώσεις, που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα το Telegram, για να καλούν τον κόσμο να διαδηλώνει και να χρησιμοποιεί βόμβες Μολότοφ και πυροβόλα όπλα.

Διαδηλώσεις Ιρανών σε Παρίσι και Βερολίνο

Αρκετές δεκάδες Ιρανοί αντιφρονούντες διαδήλωσαν επίσης στο Παρίσι και το Βερολίνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες τους.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 40 Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία του Ιράν, ζητώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η «ανάμιξη» της Τεχεράνης στη Συρία και τον Λίβανο.

«Μια από τις διεκδικήσεις που φτάνουν απ’ όλες τις πόλεις (του Ιράν) είναι ακριβώς αυτή: Εγκαταλείψτε τη Συρία, σταματήστε τις παρεμβάσεις στον Λίβανο ή τη Γάζα, πρέπει να ασχοληθούμε με εμάς» είπε στο Γαλλικό Πρακτορίο ο Αφσίν Αλαβί, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης (CNRI) που εδρεύει στο Παρίσι. Όπως υποστήριξε, οι πρόσφατες διαδηλώσεις αγγίζουν «μια ευρύτερη βάση της ιρανικής κοινωνίας ανθρώπους της μεσαίας τάξης αλλά κυρίως τη στρατιά των ανέργων, των πεινασμένων που υπέφεραν οικονομικά από τις συνέπειες της διαφθοράς».

Το CNRI είναι ένας πολιτικός συνασπισμός ιρανικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Η γνωστότερη από αυτές είναι οι Μουτζαχεντίν του Λαού, που χαρακτηριζόταν «τρομοκρατική οργάνωση» μέχρι το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι το 2012 από τις ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί στη χώρα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή οργανώθηκαν πολλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων και στη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Τεχεράνη. Χθες Σάββατο, περίπου 50-70 φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Λίγο αργότερα όμως, εκατοντάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με τη σειρά τους έξω από το πανεπιστήμιο.