Οι ιρανικές αρχές πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάμερες σε δημόσιους χώρους για να εντοπίζουν τις γυναίκες που «παραβιάζουν» το νόμο για το χιτζάμπ, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ads

«Σε ένα καινοτόμο μέτρο και προκειμένου να αποτραπούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις κατά την εφαρμογή του νόμου για το χιτζάμπ, η ιρανική αστυνομία θα χρησιμοποιήσει έξυπνες κάμερες σε δημόσιους χώρους για να εντοπίζει τους ανθρώπους που παραβιάζουν τους κανόνες», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim που επικαλείται την αστυνομία.

Αφού εντοπιστούν οι γυναίκες, θα τους αποστέλλονται προειδοποιητικά μηνύματα στα οποία θα αναφέρεται λεπτομερώς ο συγκεκριμένος χρόνος και τόπος που «παραβίασαν» τον νόμο, σύμφωνα με το Tasnim.

«Στο πλαίσιο της διατήρησης των αξιών, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας και της διατήρησης της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ηρεμίας της κοινότητας, κάθε είδους ατομική ή συλλογική συμπεριφορά κατά του νόμου, δεν θα γίνει ανεκτή», ανέφερε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ads

Η κρατική δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί από την αστυνομία ηθών του Ιράν πυροδότησε ένα πρωτοφανές κύμα οργής και αμφισβήτησης του θεοκρατικού καθεστώτος, τη σοβαρότερη κρίση νομιμοποίησης της θρησκευτικής ηγεσίας από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Παρά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων και την υποχώρηση των κινητοποιήσεων, πολλές γυναίκες του Ιράν αψηφούν την υποχρέωση του χιτζάμπ, διακινδυνεύοντας να βρεθούν αντιμέτωπες με σύλληψη, ποινή φυλάκισης, μαστίγωμα ή πρόστιμο – όλα αυτά για το «έγκλημα» άσκησης του δικαιώματός τους να επιλέγουν τι θα φορέσουν.

*Με πληροφορίες από CNN