Η επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ δημοσίευσε αργά την Πέμπτη την τελική της έκθεση, αναφέροντας ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για υποκίνηση της φονικής εξέγερσης.

Ads

Η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα πρακτικά ορισμένων συνεντεύξεων και καταθέσεων μαρτύρων νωρίτερα την Πέμπτη και την Τετάρτη. Η έκθεση, η οποία ξεπερνά τις 800 σελίδες, σύμφωνα με το Reuters βασίζεται σε σχεδόν 1.200 συνεντεύξεις σε διάστημα 18 μηνών και σε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, καθώς και στις αποφάσεις περισσότερων από 60 ομοσπονδιακών και πολιτειακών δικαστηρίων.

Η έκθεση απαριθμεί 17 συγκεκριμένα ευρήματα, εξετάζει τις νομικές συνέπειες των ενεργειών του Τραμπ και ορισμένων συνεργατών του και περιλαμβάνει ποινικές παραπομπές στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ και άλλων προσώπων, σύμφωνα με μια περίληψη που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η έκθεση απαριθμεί επίσης νομοθετικές συστάσεις που θα βοηθήσουν στην αποτροπή άλλης τέτοιας επίθεσης.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή ζήτησε από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να απαγγείλουν κατηγορίες στον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο για τέσσερα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων παρεμπόδιση και εξέγερση, για τις προσπάθειες που, όπως είπαν, έγιναν για να ανατραπούν τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 και να προκληθεί η επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης.

Ads

«Αντί να τιμήσει τη συνταγματική του υποχρέωση να «φροντίσει ώστε οι νόμοι να εκτελούνται πιστά», ο πρόεδρος Τραμπ αντ’ αυτού σχεδίασε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών», είχε αναφέρει νωρίτερα η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μια περίληψη 160 σελίδων της έκθεσής της.

Σε σχόλια που ανήρτησε στο κοινωνικό δίκτυο Truth μετά τη δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης, ο Τραμπ τη χαρακτήρισε «άκρως κομματική» και «κυνήγι μαγισσών». Είπε ότι απέτυχε[η έκθεση] να «μελετήσει τον λόγο της διαμαρτυρίας (της 6ης Ιανουαρίου), την εκλογική απάτη».

Το αίτημα της επιτροπής υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών προς το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υποχρεώνει τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ενεργήσουν, αλλά σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην ιστορία που το Κογκρέσο παραπέμπει έναν πρώην πρόεδρο για ποινική δίωξη.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία.