Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Σεντ Λούις της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ, μετά τον θάνατο του αφροαμερικανού εφήβου που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στις 9 Αυγούστου. Και ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο αστυνομικός βρισκόταν σε άμυνα, οι αυτόπτες μάρτυρες το διαψεύδουν. Η δολοφονία του 18χρονου ήταν κάθε άλλο παρά μεμονωμένο περιστατικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κάθε 28 ώρες στις ΗΠΑ δολοφονείται ένας αφροαμερικανός. «Ο Μάικλ Μπράουν δεν έκανε τίποτα κακό, εκτός από το ότι ζει ενώ είναι μαύρος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος και αναλυτής Κλέν Φορντ, τονίζοντας ότι το επάγγελμα του αστυνομικού στις ΗΠΑ θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο αν οι ίδιοι σταματούσαν να είναι τόσο προκλητικοί. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Ads

«Πυροβόλησε ξανά. Μόλις ο φίλος μου δέχτηκε τον πρώτο πυροβολισμό, γύρισε και σήκωσε τα χέρια του στον αέρα ενώ έπεφτε στο έδαφος. Αλλά ο αστυνομικός αφού συνέχισε να τον πλησιάζει με το όπλο του, τον πυροβόλησε αρκετές ακόμη φορές». Αυτό δήλωσε στο therealnews.com, ένας φίλος του άτυχου Μάικλ Μπράουν.

Η μητέρα του Μάικλ είναι συντετριμμένη: «Μου πήρατε τον γιο. Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν για εμένα να τον πείσω να συνεχίσει το σχολείο και να αποφοιτήσει; Ξέρετε πόσα μαύρα παιδιά αποφοιτούν; Δεν είναι πολλά! Επειδή τους φέρνουν σε αυτή την κατάσταση, να νιώθουν ότι δεν έχουν κανένα λόγο για να ζήσουν, αφού  αισθάνονται ότι θα τους βγάλουν από τη μέση έτσι κι αλλιώς», τόνισε.

Ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική ολονύχτια διαμαρτυρία την Κυριακή για τον άδικο χαμό του αφροαμερικανού εφήβου, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων επικεντρώθηκαν στην καταστροφή και την πυρπόληση καταστημάτων από αγνώστους. Η οικογένεια Μπράουν με δήλωσή της, καταδίκασε αυτές τις ενέργειες: «Θα θέλαμε να καταλάβουν όλοι ότι η κλοπή και η καταστροφή καταστημάτων δεν είναι αυτό που θα επιθυμούσε ο Μάικ. Είναι κάτι που αναστάτωσε πολύ την οικογένεια. Η οικογένεια μας δεν ζήτησε κάτι τέτοιο, αλλά μόνο Δικαιοσύνη και Ειρήνη…. Παρακαλώ αφήστε την οικογένεια να πενθήσει με ηρεμία και σταματήστε τη βία στους δρόμους».

Το FBI ερευνά τώρα τον θάνατο του Μπράουν. Όμως η δολοφονία του δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Σύμφωνα με το κίνημα Malcolm X Grassroots, κάθε 28 ώρες δολοφονείται ένας αφροαμερικανός. 

Ads

Σύμφωνα με τις αρχές, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον άτυχο έφηβο έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, η  Επιτροπή για την Απόδοση Δικαιοσύνης για τον Μάικλ Μπράουν ζητά να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα στοιχεία του, να απολυθεί από το Σώμα και να κατηγορηθεί επίσημα για δολοφονία. Επίσης ζητά το Αστυνομικό Τμήμα του Φέργκιουσον να διανείμει στους κατοίκους το Αστυνομικό Πρωτόκολλο, στο οποίο αναφέρεται πότε ένας αστυνομικός έχει δικαίωμα να πυροβολήσει έναν πολίτη. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής απαιτούν η στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος να αντανακλά τα δημογραφικά ποσοστά λευκών και μαύρων στην εν λόγω περιοχή.

Όπως αναφέρει ο Κλεν Φόρντ, αρθρογράφος και αναλυτής του blackagendareport.com, «στην πραγματικότητα, η αστυνομική βία κατά των μαύρων αποτελεί σταθερό συντελεστή στη ζωή ενός μαύρου. Κάθε εξέγερση των μαύρων από το 1935 έχει πυροδοτηθεί από κάποιο είδος αστυνομικής βίας. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το συμβάν του 1917 στο Σεντ Λούις, όπου ένας όχλος λευκών πέρασαν στο Ανατολικό Σεντ Λούις, όπου ζούσε μια πολυπληθής κοινότητα μαύρων, στους οποίους επιτέθηκαν, ενώ σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν οι άνθρωποι αναφέρονται σε φυλετικές εξεγέρσεις, δεν εννοούσαν ότι οι μαύροι εξεγείρονταν αλλά ότι οι εξεγείρονταν εναντίον των μαύρων. Και στην εξέγερση του 1935, ήταν η πρώτη φορά που μαύροι πολίτες, αντιδρώντας στην αστυνομική βία, έκαναν για πρώτη φορά τη δική τους εξέγερση».

Ο ίδιος υπογραμμίζει: «Κάθε  χρόνο ο αριθμός των μαύρων στις φυλακές της χώρας συνεχίζεται να αυξάνεται, μέχρι τώρα υπάρχουν πιθανώς 9 φορές περισσότεροι μαύροι στην φυλακή. Πολλοί από αυτούς, δέχθηκαν πολλές προκλήσεις στον δρόμο και έτσι, βρέθηκαν στην φυλακή. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Μάικλ Μπράουν όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο, ενώ δεν έκανε κανένα κακό, εκτός από το να ζει σαν μαύρος, το οποίο από ό, τι φαίνεται δεν είναι νόμιμο, αλλά είναι ένα γεγονός, που απαιτεί την παρέμβαση της αστυνομίας. Λοιπόν, εκπαιδεύετε αυτούς τους αστυνομικούς για 50 χρόνια. Προφανώς η εκπαίδευση δεν λειτουργεί. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι η κατάργηση του καθεστώτος που ποινικοποιεί τους μαύρους».

Σχολιάζοντας την άποψη τμήματος της αμερικανικής κοινής γνώμης ότι θα πρέπει οι αστυνομικοί να μπορούν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, ο Φορντ σημειώνει: «Το να είσαι ένας αστυνομικός στις ΗΠΑ δεν είναι ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα, αν και ακούτε συνεχή προπαγάνδα ότι είναι. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο επάγγελμα, αν ήταν λιγότερο προκλητικοί. Αν πάψουν να είναι τόσο προκλητικοί, τότε οι καταστάσεις  οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο, θα είναι λιγότερες».