Οργή έχει προκαλέσει στο Φέργκιουσον του Μιζούρι ο θάνατος ενός αφροαμερικανού εφήβου από αστυνομικά πυρά. Για δεύτερη νύχτα, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και χρήση δακρυγόνων μετά από επεισόδια που ακολούθησαν ειρηνικές συγκεντρώσεις για την απόδοση δικαιοσύνης.

Ads

 
Το θύμα, ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν, πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό ενώ βρισκόταν μέσα σε περιπολικό. Δεν έχει εξακριβωθεί γιατί ο νεαρός βρέθηκε εντός του περιπολικού, ωστόσο, μαρτυρίες αναφέρουν ότι το θύμα ήταν άοπλο και με σηκωμένα τα χέρια όταν δέχτηκε τα αστυνομικά πυρά.
 
Τα στοιχεία του αστυνομικού που εμπλέκεται δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Το μόνο που έχει γνωστοποιηθεί είναι πως πρόκειται για βετεράνο και πως έχει τεθεί προσωρινά εκτός υπηρεσίας.  
 
Το FBI πραγματοποιεί ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση, συμπληρωματική προς την κύρια έρευνα που διεξάγεται από την αστυνομία της κομητείας του Σεντ Λούις, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η οικογένεια Μπράουν προσέλαβε τον Μπέντζαμιν Κραμπ, το δικηγόρο που είχε εκπροσωπήσει την οικογένεια του Τρέιβον Μάρτιν, του μαύρου έφηβου ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 2012 από εθελοντή φύλακα κοινότητας.

image
 
Χθες βράδυ μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν επεισόδια. Μεγάλες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν με πέτρες σε αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησαν κτίρια ενώ υπήρξαν αναφορές και για λεηλασίες.
 
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Φέργκιουσον, Τομ Τζάκσον, δήλωσε χθες πως οι αστυνομικοί επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη διάλυση του πλήθους, αλλά προβαίνουν επίσης σε συλλήψεις. Ανέφερε πως αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά σε ορισμένες περιοχές.
 

Ads