Οργισμένες αντιδράσεις και ανησυχίες για μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή πυροδότησαν οι αεροπορικές επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι κάνουν λόγο για κήρυξη πολέμου. Το Ιράν προειδοποιεί πως η πολεμική σύρραξη θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, ενώ η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ζητά τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων. Στο ίδιο σιιτικό μέτωπο εντάσσονται η κυβέρνηση Άσαντ της Συρίας (Αλαουίτες) και το σιιτικό Ιράκ. Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας δεν απέκλεισε και μια χερσαία επέμβαση αν κριθεί σκόπιμη, ωστόσο στην παρούσα κατάσταση δεν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο. 

Ads

Κατά των Χούτι, που έχουν καταλάβει την εξουσία και την πρωτεύουσα Σαναά της Υεμένης από τον Σεπτέμβριο ανατρέποντας τον πρόεδρο Αμπντ-Μανσούρ Χάντι Ράμπο, έχει δημιουργηθεί μια σουνιτική συμμαχία από τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), πλην του Ομάν. Την επιχείρηση «αποφασιστική καταιγίδα», της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, στηρίζουν ακόμη το Σουδάν, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία και το Πακιστάν. Την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ, που εξετάζουν και το ενδεχόμενο να παράσχουν τεχνολογικό εξοπλισμό. Την υποστήριξή του στην επέμβαση κατά των φιλοϊρανών σιιτών ανταρτών Χούτι εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Το Ιράν και οι τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να εγκαταλείψουν την Υεμένη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να προσφέρει στην επιχείρηση βοήθεια στον τομέα του εφοδιασμού, ανάλογα με την εξέλιξή της.

Σημειώνεται επίσης πως στην Υεμένη είναι ισχυρή η παρουσία των σουνιτικών τζιχαντιστικών οργανώσεων Αλ Κάιντ και Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα στην κοινή δήλωση της διεθνούς σουνίτικης συμμαχίας γίνεται λόγος, πέρα από τους αντάρτες Χούτι, για αναχαίτιση και των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. 

Οι υπουργοί εξωτερικών της Σουνίτικης συμμαχίας προωθούν τη δημιουργία μιας ενιαίας στρατιωτικής δύναμης με στόχο την ταχεία στρατιωτική επέμβαση ώστε να αντιμετωπιστούν απειλές στα εδάφη των εν λόγω αραβικών κρατών. Το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Σαρμ ελ Σέιχ, κι αναμένεται να εγκριθεί. «Είναι η πρώτη φορά που μία δύναμη θα συγκροτηθεί και θα δράσει στο όνομα των αραβικών χωρών ενάντια στους τρομοκράτες», όπως αναφέρουν αξιωματούχοι. 

Η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία χαρακτήρισε την στρατιωτική επέμβαση «κραυγαλέα επιθετική ενέργεια». «Μαχητικά αεροσκάφη από τον Κόλπο, με την υποκίνηση του καθεστώτος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, έχουν εξαπολύσει μια κραυγαλέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Υεμένης», έγραψε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (SANA). Υπενθυμίζεται πως η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του κόλπου υπήρξαν σημαντικοί χρηματοδότες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στον εμφύλιο της Συρίας, ενώ πολλές ήταν οι αναφορές και για τον ρόλο σαουδαραβικών ισχυρών κεφαλαίων στην άνοδο των τζιχαντιστών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε σε άμεση παύση των εχθροπραξιών. 

Ads

Και ενώ οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις μεταξύ των Χούτι και των δυνάμεων του Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι μαίνονται, στο φως έρχονται και οι πρώτες πληροφορίες για θανάτους άμαχων από τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς σουνίτικης συμμαχίας. Οι δύο πλευρές επιχειρούν να κερδίσουν περισσότερα εδάφη, ενώ οι μάχες κλιμακώθηκαν μετά την κατάληψη της Ταΐζ από τους αντάρτες Χούτι. Οι πιστές δυνάμεις στον Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι ανακατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο του Αντεν, από όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις του σιιτικού κινήματος Χούτι. Σημειώνεται πως το Άντεν αποτελεί το προπύργιο των δυνάμεων του Μανσούρ, καθώς ο έκπτωτος πρόεδρος βρήκε σε αυτήν την πόλη καταφύγιο μετά την ανατροπή του.