Την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης. «Η Κύπρος εκτός μνημονίου» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης το απόγευμα της Δευτέρας.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.

Ads

Η δήλωση Λαγκάρντ

Τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου συνεχάρη σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».

Η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για εντυπωσιακή μεταστροφή της κυπριακής οικονομίας την τελευταία τριετία, με επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το περασμένο έτος.

Ads

Παράλληλα, αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, τόνισε ότι πατάει σε πιο στέρεες βάσεις, ενώ το χρέος έχει πλέον καθοδική τροχιά και η Λευκωσία έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές.
Πάντως, η κ. Λαγκάρντ στέκεται στην ανάγκη να συνεχιστεί προσπάθεια, προκειμένου η κρίση να μείνει οριστικά στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013, ολοκληρώνεται και τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο.

Η Λευκωσία καλείται να εφαρμόσει μία σειρά εναπομεινάντων δεσμεύσεων, όπως το σχέδιο για την υγεία, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ως αποτέλεσμα τις ελλιπούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, η κυβέρνηση θα στερηθεί της τελευταίας δόσης, ύψους 275 εκατ. ευρώ.