Ads

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο μετά την πρόταση της Ρωσίας και την άμεση αποδοχή από τη Συρία για παράδοση του χημικού οπλοστασίου της ώστε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο. Στις ΗΠΑ η προγραμματισμένη για την Τετάρτη ψηφοφορία στη Γερουσία για την έγκριση ή μη της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία με τους Ρεπουμπλικάνους να αναφέρουν πως «τα πράγματα είναι ρευστά». Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στο σημερινό διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη δηλώσει πως η πρόταση της Ρωσίας «ίσως αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», ενώ η αμερικανική κοινή, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, παραμένει αντίθετη σε μια στρατιωτική δράση κατά της συριακής κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο να αποφευχθεί η επίθεση κατά της Συρίας είναι πλέον ανοιχτό. Εξάλλου ο Ομπάμα υπογράμμισε πως εάν επιβληθεί έλεγχος επί του συριακού χημικού οπλοστασίου, «είναι απολύτως πιθανόν» να διακοπούν οι προετοιμασίες για τη στρατιωτική επιχείρηση. 

 
Η Συρία αποδέχτηκε άμεσα την πρόταση της Ρωσίας με στόχο να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση από τον «Συνασπισμό των Πρόθυμων». Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε την Τρίτη πως η πρωτοβουλία για τον έλεγχο των χημικών όπλων από τη διεθνή κοινότητα δεν είναι εξ ολοκλήρου ρωσική, αλλά «προέκυψε μετά από επαφές με τις ΗΠΑ». Όπως ανέφερε, το σχέδιο που συζητείται με τη Συρία «θα παρουσιαστεί σύντομα στις υπόλοιπες χώρες». Ο Λαβρόφ είχε συνομιλήσει τη Δευτέρα με τον Τζον Κέρι μετά την «κατά λάθος» πρόταση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Και ενώ στις ΗΠΑ επικρατεί σκεπτικισμός τόσο για τη «ρωσική πρόταση» όσο και για το «σχέδιο Ομπάμα», στη Γαλλία, τον σημαντικότερο σύμμαχο των αμερικανών μετά την ήττα Κάμερον, σχεδιάζεται ένα ψήφισμα το οποίο θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα προβλέπει την παράδοση από τη Συρία του χημικού οπλοστασίου της και την καταστροφή τους.
 
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως το ψήφισμα που θα προτείνει η Γαλλία θα προειδοποιεί για «πολύ σοβαρές» συνέπειες τη Δαμασκό, εάν παραβιάσει αυτούς τους όρους, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τη Συρία να γνωστοποιήσει το πρόγραμμά της χημικών όπλων, να το θέσει υπό διεθνή έλεγχο και να το καταστρέψει. Ακόμη, θα πρέπει να καταδικάσει τις επιθέσεις με χημικά που έγιναν στη Συρία στις 21 Αυγούστου. 
 
Η Συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη επισήμως πως αποδέχεται τη ρωσική πρόταση να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο αμερικανικό στρατιωτικό χτύπημα, ενώ την πρόταση της Ρωσίας «χαιρετίζει» και «στηρίζει» και η Κίνα, αλλά και το Ιράν. Την υποστήριξή του στην πρόταση της Ρωσίας εξέφρασε την Τρίτη και ο Αραβικός Σύνδεσμος με τον επικεφαλής Ναμπίλ Ελαραμπί να δηλώνει στους δημοσιογράφους πως ο Αραβικός Σύνδεσμος ήταν «ανέκαθεν υπέρ μιας πολιτικής λύσης». 
 
Την ίδια στιγμή η συριακή αντιπολίτευση, που έχει καταγγείλει τη χρήση χημικών όπλων, καταγγελία που οδήγησε στην παρέμβαση της διεθνής κοινότητας και το «σχέδιο Ομπάμα» για στρατιωτική δράση, κάνει λόγο για «πολιτικό ελιγμό» από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και ζητά εκ νέου μια «ισχυρή απάντηση» εναντίον της συριακής κυβέρνησης.
 
«Η τελευταία έκκληση του (ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ αποτελεί πολιτικό ελιγμό που εντάσσεται στο πλαίσιο των άχρηστων καθυστερήσεων και η οποία δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά περισσότερους νεκρούς και καταστροφές για τον συριακό λαό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της συριακής αντιπολίτευσης.
 

Ads

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήδη έχει χαρακτηρίσει «θετική εξέλιξη» την πρόταση της Ρωσίας και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία σε περίπτωση που το χημικό οπλοστάσιο τεθεί υπό διεθνή έλεγχο. Ωστόσο επισήμανε πως «πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί, διότι δεν τους έχουμε δει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο τα δύο τελευταία χρόνια». Επιφυλάξεις εκφράζει και το Ισραήλ το οποίο αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι «σκληρές» και σημειώνει πως η Συριακή κυβέρνηση «δεν είναι αξιόπιστη». «Ο Άσαντ έχει να κερδίσει χρόνο και πολλά από αυτό», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.
 
Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στο σημερινό διάγγελμα του αμερικανού προέδρου, ο οποίος, όπως επισημαίνουν αναλυτές, αντιμέτωπος με την αμερικανική κοινή γνώμη αλλά και με τις επιφυλάξεις βουλευτών του Κογκρέσου για μια στρατιωτική δράση κατά τη Συρίας θα επιχειρήσει να αναδιαμορφώσει τον άξονα της πολιτικής της Ουάσιγκτον στη συριακή υπόθεση ώστε να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία τόσο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όσο και της ίδιας της προεδρίας του.

Σημειώνεται πως πηγές του Κογκρέσου, μετά την αποδοχή της ρωσικής πρότασης από τη Συρία, ανέφεραν πως καμία ψηφοφορία για το σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία δεν αναμένεται πλέον εντός της εβδομάδας στη Γερουσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, θα πρέπει επιπλέον να αξιολογηθεί η ανταπόκριση που θα έχει το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ. 

Αναβλήθηκε το έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας
 
Για την Τρίτη το βράδυ είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο τελικά η συνεδρίαση αναβλήθηκε χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί ο λόγος που συνέβη αυτό. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία αναμένεται να καταθέσουν ψήφισμα που θα θέτει ένα πλαίσιο όρων και ελέγχου για τον χημικό αφοπλισμό της Δαμασκού. Η Ρωσία τονίζει πως θα καταθέσει και αυτή σχετικό ψήφισμα απορρίπτοντας το «δυτικό σχέδιο».
 
Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα βρισκόταν το ρωσικό σχέδιο με βάση το οποίο θα τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα που διαθέτει το συριακό καθεστώς. Εξάλλου όπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μέσω του εκπροσώπου του, «το βάρος πέφτει κατά μεγάλο μέρος, πλέον, στις πλάτες της ρωσικής κυβέρνησης και του καθεστώτος Άσαντ, ώστε να δείξουν ότι πρόκειται για μία σοβαρή και ειλικρινή πρόταση». 
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε, κατά τη συνομιλία του με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, ότι η Μόσχα θα προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο και χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την γαλλική πρόταση. Εξάλλου, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Παρίσι σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαβουλευτεί επάνω σε ένα ψήφισμα για τον διεθνή έλεγχο επί των συριακών χημικών, ωστόσο δεν θα δεχόταν να υπάρχει δικλείδα η οποία να απειλεί τη συριακή κυβέρνηση με χρήση βίας για την εφαρμογή του.

Ο έλεγχος των χημικών όπλων τα οποία έχει στην κατοχή της η συριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει άμεσα, εάν εκλείψει η απειλή χρήσης βίας από πλευράς της Δύσης, τόνισε, σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε επίσης τη ρωσική πρωτοβουλία «ένα θετικό βήμα για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία»