Το Γιλντιρίμ-Gate συγκλονίζει την Τουρκία. Στη γείτονα έχει προκληθεί σάλος για τις αποκαλύψεις περί πλουτισμού μέσω offshore και φοροδιαφυγής του Τούρκου πρωθυπουργού, που έρχονται μέσω των Malta files. 

Ads

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιτυχημένος εφοπλιστής και νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει μια περιουσία που ανέρχεται σε 140 εκατομμύρια δολάρια και έχει στηριχθεί σε ένα αδιαφανές δίκτυο offshore εταιρειών, σε όλο τον κόσμο. 

Οι αποκαλύψεις έρχονται από την εξέταση των Malta files – σημειώνεται ότι η Μάλτα αποτελεί φορολογικό παράδεισο της Ευρώπης με τους πολιτικούς τους επίσης να εμπλέκονται σε σκάνδαλα φοροδιαφυγής – που ερευνούν αυτή την περίοδο μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Συνεργασία (EIC). 

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η οικογένεια Γιλντιρίμ βρέθηκε με 18 offshore εταιρείες που ασχολούνται με τα ναυτιλιακά στην Ολλανδία, 4 στη Μάλτα, 1 στις Ολλανδικές Αντίλες, ενώ υπάρχουν ύποπτες συνδέσεις επίσης με Παναμά και τα Νησιά Μάρσαλ. Οι εταιρείες αυτές έχουν 8 πλοία στην Ολλανδία, 7 ακίνητα (και μάλιστα μεγάλα) επίσης στην Ολλανδία και 3 πλοία στη Μάλτα. 

Ads

Από την έρευνα που έγινε στα Malta files αποκαλύφθηκε ότι τα ακίνητα στην Ολλανδία αγοράστηκαν από τον γιο του Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ερκάμ, την κόρη του, τον θείο του και τις ανιψιές του και η αγοραπωλησία συνολικής αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων έγινε με μετρητά! Από την έρευνα επίσης προέκυψε ότι μία εκ των εταιρειών δώρισε στον δήμο Pendik της Κωνσταντινούπολης 600.000 ευρώ για την ανέγερση πολυτελούς τζαμιού.

Όσον αφορά στο κομμάτι των πλοίων που διαθέτει η οικογένεια μέσω διάφορων εταιρειών και διαχειρίζεται κατά κύριο λόγο ο Ερκάμ Γιλντιρίμ, τα τέσσερα εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι χρηματοδοτούνται με δάνεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από ελβετικές και τουρκικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και μία ημικρατική. Τα έξι από τα συνολικά 11 πλοία που διαπιστωμένα είναι εταιρειών συμφερόντων Γιλντιρίμ αγοράστηκαν επίσης με μετρητά και η αξία τους ανήλθε κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες των Γιλντιρίμ δεν είναι μόνο ιδιοκτήτριες εταιρείες, αλλά διαχειρίζονται και πλοία. Μάλιστα η μία εξ αυτών μαζί με τις θυγατρικές της διαχειρίζεται 20 πλοία, εκ των οποίων κανένα δεν φέρει τουρκική σημαία. Υπενθυμίζεται δε, ότι το 2009 ως υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλίας ο Γιλντιρίμ χαρακτήριζε «ύποπτους» για το τουρκικό κράτος τους εφοπλιστές που δεν βάζουν τουρκικές σημαίες στα πλοία τους.