Μια φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει το φλεγόμενο καταδρομικό «Moskva», της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα που τελικά βυθίστηκε, δημοσιεύθηκε στο Twitter. Λίγο αργότερα, διεθνή ΜΜΕ, όπως η Daily Mail και ο Independent, επιβεβαίωσαν πως πρόκειται πράγματι για το καταδρομικό «Moskva».

Ads

Μάλιστα, ο ειδικός ερευνητής Sidharth Kaushal του Royal United Services Institute (RUSI), είπε στον Independent: «Εξέτασα τις εικόνες και είναι του Moskva. Η τοποθέτηση του ραντάρ (ορατό στη φωτογραφία), τα κάνιστρα για πυραύλους επιφάνειας αέρος και επιφάνειας-εδάφους και η γάστρα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι είναι καταδρομικό κλάσης Slava και επομένως πρέπει να είναι το Moskva».

Ο Ρομπ Λι, διδάκτορας στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, είχε γράψει στο Twitter ότι «μοιάζει με έγκυρη φωτογραφία».

Το OSINTtechnical, ένας πολύ γνωστός λογαριασμός στο Twitter που μοιράζεται πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, σχολίασε: «Δεν μπορώ να επαληθεύσω την αυθεντικότητα, αλλά αυτό είναι ένα καταδρομικό κλάσης Slava και δεν νομίζω ότι κανένα από αυτά να έχει καταστραφεί με αυτόν τον τρόπο». 

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι το καταδρομικό βυθίστηκε μετά από επίθεση με πυραύλους «Neptun» δικής κατασκευής, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τον ισχυρισμό του Κιέβου και δηλώνει ότι η έρευνα για την αιτία της μεγάλης αυτής απώλειας συνεχίζεται.

Τι συνέβη στο πλήρωμα;

Διαφωνία υπάρχει και για την τύχη των 510 μελών του πληρώματος. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι διασώθηκε στο σύνολό του δίχως απώλειες, σε αντίθεση με το Κίεβο το οποίο λέει ότι υπάρχουν νεκροί. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίσθηκε ότι το πλήρωμα απομακρύνθηκε από το ρωσικό καταδρομικό. Ουκρανικές πηγές δήλωσαν ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης του πλοίου απέτυχαν λόγων των καιρικών συνθηκών.

Πάντως, ο  αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ συναντήθηκε με μέλη του πληρώματος του βυθισμένου καταδρομικού Moskva και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο διάρκειας 26 δευτερολέπτων που δείχνει τον ναύαρχο Νικολάι Γεβμένοφ και δύο ακόμη αξιωματικούς να επιθεωρούν 100 περίπου παρατεταγμένους ναύτες. Το υπουργείο Αμυνας δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.