Μια γυναίκα βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ενώ κάτι ανάλογο είχε αναφέρει και ο Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν.

Ads

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε ο Οκτάι, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Οι πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών στην Κωνσταντινούπολη

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», δήλωσε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους.

Ads

Η έκρηξη σημειώθηκε στη γνωστή Μεγάλη Οδό του Πέρα (Ιστικλάλ), το πλέον τουριστικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, όπου επικράτησαν σκηνές πανικού. Το σημείο ήταν κατάμεστο από κόσμο, όπως συμβαίνει συνήθως τα Σαββατοκύριακα από καταστηματάρχες, τουρίστες, αλλά και οικογένειες.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

«Οι προσπάθειες να καταληφθεί η Τουρκία και το τουρκικό έθνος μέσω τρομοκρατίας δεν θα φτάσουν στον στόχο τους, ούτε σήμερα, ούτε αύριο», είπε από την πλευρά του ο Ερντογάν κατά την πρώτη του τοποθέτηση για το συμβάν και συνέχισε: «Το έθνος μας να είναι σίγουρο ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να εργάζονται για να αποκαλύψουν τους δράστες αυτής της ύπουλης επίθεσης και όσους κρύβονται πίσω από αυτή».

«Ίσως θα ήταν λάθος να πούμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τρομοκρατία, αλλά οι πρώτες πληροφορίες που μας μετέφερε ο κυβερνήτης (σ.σ. της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά) υπάρχει μια οσμή τρόμου εδώ», πρόσθεσε.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Το επίμαχο βίντεο

Σε βίντεο από την κάμερα ασφαλείας καταστήματος, που έχει «πιάσει» τη στιγμή της έκρηξης, μπορεί κανείς να διακρίνει μία γυναίκα ντυμένη στα μαύρα, με ένα σακίδιο στην πλάτη. Αμέσως μετά γίνεται η έκρηξη, με επίκεντρο τη συγκεκριμένη γυναίκα.

Τη στιγμή της έκρηξης, φαίνεται να βγαίνει φωτιά από το σακίδιο και άνθρωποι να πέφτουν αναίσθητοι στο έδαφος. Στο σημείο υπάρχουν αρκετές γυναίκες, οι οποίες, είτε περπατούν, είτε κάθονται στα δύο παγκάκια.